Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prorectorul UTM, despre rolul profesorului în societate

© Sputnik / OsmatescoDinu Țurcanu
Dinu Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
În timpul pandemiei, pedagogii au fost nevoiți să facă față unor provocări fără precedent - au avut misiunea de a organiza învățământul la distanță. Prorectorul Universității Tehnice din Moldova a vorbit despre rolul pedagogului în această perioadă în studioul Sputnik.
Prorector UTM: Pandemia a accentuat rolul profesorului

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul UTM Dinu Țurcanu a menționat că sistemul educațional din țara noastră trece printr-o perioadă delicată, în care toți profesorii trebuie să se conformeze condițiilor impuse în contextul pandemiei. 

Dinu Țurcanu susține că acum mai mult ca niciodată este prețuită munca profesorului și rolul lui în formarea și dezvoltarea intelectuală a tinerilor specialiști, "întrucât, la fel ca medicii, pedagogii sunt în linia întâi în această perioadă deloc ușoară".

"Profesorii sunt indispensabili pentru un învățământ de calitate, deoarece anume ei pot aduce solidaritate în societate, creează și promovează modele autentice și corecte", a declarat Dinu Țurcanu.

Potrivit lui, o problemă majoră în sistemul educațional rămâne remunerarea profesorilor și finanțarea întregului proces educațional. De altfel, și Organizația Națiunilor Unite insistă ca pedagogii să fie mai bine plătiți. 

Ce își doresc dascălii de ziua lor profesională - Sputnik Moldova
Video
Ce își doresc dascălii de ziua lor profesională
"Fără instrumente digitale nu putem vorbi despre o educație modernă sau de viitor, iar toate aceste instrumente necesită finanțare. Sunt adeptul unui model hibrid de învățământ în care vom combina modelul clasic tradițional și desigur instrumentele digitale pentru a ține pasul cu noile tendințe", a remarcat prorectorul UTM.

De menționat este că Universitatea Tehnică a Moldovei se poziționează pe primul loc în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din țară, potrivit ultimului raport publicat de Webometrics în luna ianuarie curent. Instituția de învățământ superior se situează pe locul 154 în rândul celor din Europa Centrală și de Est, pe locul 838 în rândul celor din întreaga Europă şi pe locul 2960 în lume.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0