Leul începe săptămâna în forță: Cursul valutar BNM

© Sputnik / Mihai CarausBалютный курс
Bалютный курс - Sputnik Moldova
Abonare
Leul se apreciază astăzi la cursul valutar oficial în raport cu principalele valute de referință. Prețul euro a scăzut cu 10 bani, al dolarului – cu 4 bani, iar leul românesc s-a ieftinit cu 2 bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la prețul anterior.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru luni, 5 octombrie, un dolar american echivalează cu 16,92 lei, un euro – cu 19,82 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,07 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

© Photo : Banca Națională a MoldoveiCurs valutar BNM pentru 5 octombrie
Leul începe săptămâna în forță: Cursul valutar BNM  - Sputnik Moldova
Curs valutar BNM pentru 5 octombrie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

В Молдове к 30-летию государственного флага выпустили новую 10-леевую монету - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei

Rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde și 391 de milioane de dolari americani la sfârșitul lunii august curent.

Leul moldovenesc este puternic în ultima vreme, dar acest fapt are și consecințe negative pentru economia țării în general. Printre efectele nefavorabile ale leului puternic se numără descurajarea exporturilor și deflația (reducerea ritmului inflaționist), a menționat expertul economic Roman Chircă, invitat în studioul Sputnik Moldova.

În opinia sa, Banca Națională a Moldovei „ar trebui să facă în acest sens intervenții”, să recurgă la anumite ajustări.

„Nu-i vorba de o prăbușire a leului. Este vorba de anumite instrumente sau reacții de ajustare a cursului la anumite cotații valutare, care să fie stimulatoare pentru economia națională, pentru exportatori”, a precizat Roman Chircă ce are în vedere.

„Un leu puternic face mărfurile moldovenești mai scumpe pe piețele externe. Un leu puternic contribuie la încătușarea economiei”, a spus expertul economic Roman Chircă.

Precizăm că, potrivit statisticilor oficiale, pentru intervalul ianuarie-iulie 2020, scăderea exporturilor este de 12,8%, comparativ cu ianuarie-iulie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0