Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Vinului 2020: Mesajul premierului Ion Chicu pentru moldoveni

© Photo : Miroslav RotariИон Кику
Ион Кику - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu i-a felicitat pe moldoveni cu prilejul Zilei Naționale a Vinului - iată ce le-a urat.

CHIȘINĂU, 3 octombrie - Sputnik. Este al 19-lea an consecutiv în care Moldova sărbătorește Ziua Națională a Vinului. Cu acest prilej, premierul Ion Chicu le-a transmis moldovenilor un mesaj de felicitare.

Mesajul premierului Ion Chicu, cu ocazia Zilei Naționale a Vinului

”Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Orice gospodar din țara noastră știe să sădească un butuc de viță de vie, știe să-l îngrijească până face roadă și știe să culeagă strugurii cu grijă pentru a face un vin gustos.
Așa răsplătește toamna bogată munca moldoveanului, care an de an transmite cu mândrie tradiția din tată-n fiu. Iată această tradiție moștenită se vede de peste mări și țări. Din numele Guvernului, aduc sincere mulțumiți tuturor vinificatorilor și viticultorilor, pentru că promovați cu mândrie imaginea Republicii Moldova pe întreg globul pământesc. Vă doresc cer senin, condiții climaterice favorabile, parteneri fideli și roadă bogată.”, este menționat în mesajul premierului.

Aproximativ 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate anume aici, pe meleagurile Moldovei. De asemenea, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator din întreaga lume.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020: Cum va fi sărbătorită pe timp de pandemie

Potrivit premierului, producătorii autohtoni înregistrează rezultate îmbucurătoare, iar producția vinicolă națională continuă să cucerească, prin calitățile sale incomparabile, noi piețe de desfacere.

”Cea mai nobilă băutură, produsă în țara noastră a ajuns în Vest și în Est, în locuri unde nici nu speram să ajungă, la mii de kilometri - în China, Australia, Orientul Îndepărtat sau America”, a subliniat Chicu.

Chicu dă asigurări că Guvernul depune tot efortul ca lista celor aproximativ 70 de state, în care sunt exportate vinurile noastre să fie extinsă.

Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei Republicii Moldova, care asigură o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de cca 9% din cifra totală a exporturilor.

În anul 2019, producătorii din acest sector au exportat mărfuri în valoare de peste 200 milioane de Euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0