Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Petre Neamțu, despre tragedia Filarmonicii: A fost Casa mea

© Sputnik / Miroslav RotariМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
"Filarmonica a fost Casa mea" – așa spune conducătorul orchestrei de muzică populară "Folclor", Petre Neamțu. Care este starea de spirit a colectivului artistic după câteva zile de la tragicul incendiu de la Filarmonica Națională am aflat chiar de la el.
Petre Neamțu, despre tragedia Filarmonicii: A fost Casa mea

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" artistul poporului Petre Neamțu a dezvăluit că tragedia produsă acum câteva zile în incinta Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici a lăsat un gust amar pentru întreg colectivul de muzică populară Folclor pentru care edificiul era cea de-a doua casă.

Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Societate
Iată câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii
"A fost o tragedie enormă și nici acum nu ne putem reveni în totalitate de la acel șoc. A ars cea mai luminată, minunată clădire de spectacol a țării, aici era centrul culturii naționale, aici s-au educat cele mai cunoscute colective muzicale, artiști cu renume. Clădirea a fost unică și deosebită. A fost o casă pe care am pierdut-o și ne pare foarte rău", a mărturisit Petre Neamțu.

Din fericire, costumele și instrumentele muzicale ai orchestrei Folclor au putut fi evacuate și salvate la timp. Petre Neamțu susține că norocul a fost de partea lor și au reușit să salveze măcar o mică parte din lucrurile atât de prețioase pentru colectiv.

Gala excelentei muzicale  - Sputnik Moldova
Gala excelenței muzicale: Cine sunt laureații din acest an
În prezent, orchestra de muzică populară Folclor își continuă activitatea la Palatul Republicii, acolo unde au parte de toate condițiile necesare pentru a se pregăti de cel mai așteptat și spectaculos eveniment – cea de-a 80-a aniversare a Filarmonicii, marcată pe 15 octombrie curent.

Amintim că pe 24 septembrie curent, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum, specialiștii au înaintat trei ipoteze privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0