Merkel se va întâlni marți cu Tihanovskaia - Iată despre ce vor discuta

© AFP 2024 / TOBIAS SCHWARZ German Chancellor Angela Merkel gestures after addressing delegates during her conservative Christian Democratic Union (CDU) party's congress in Essen, western Germany, on December 6, 2016.
German Chancellor Angela Merkel gestures after addressing delegates during her conservative Christian Democratic Union (CDU) party's congress in Essen, western Germany, on December 6, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni marți, 6 octombrie, cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia. Subiectul principal al discuției va fi situația actuală din Belarus.

CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Angela Merkel se va întâlni marți, 6 octombrie, cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia. Subiectul principal al discuției va fi situația actuală din Belarus, a declarat reprezentantul oficial al adjunctului Cabinetului de Miniștri al Germaniei, Ulrike Demmer.

"Marți, 6 octombrie, în jurul orei 15:00, cancelarul o va primi la birou pe fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia. Conversația se va concentra asupra situației actuale din Belarus după alegerile prezidențiale", a declarat Demmer vineri într-un briefing.

Potrivit acesteia, o conferință de presă după întâlnirea cu Tihanovskaia nu este planificată. Întrebat în ce statut va fi acceptată Tihanovskaia conform protocolului, Demmer a răspuns: „Este un candidat la președinție”.

Anterior, colegii lui Tihanovskaia au anunțat despre planificarea unei astfel de întâlniri după discuțiile sale cu președintele francez Emmanuel Macron. Merkel, vorbind în Bundestag pe 30 septembrie, a confirmat că se va întâlni cu Tihanovskaia.

Пресс-конференция кандидата в президенты Белоруссии С. Тихановской - Sputnik Moldova
Politică
Tihanovskaia: Nu putem întoarce spatele Rusiei

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko. Potrivit CEC, el a obținut 80,1% din voturi. Opoziția Belarusului consideră că Tihanovskaia este câștigătoarea și cere noi alegeri. Tihanovskaia însăși a plecat în Lituania.

Opoziția și Uniunea Europeană nu au recunoscut rezultatele alegerilor, iar în Belarus au izbucnit valuri de proteste. În primele zile, miliția și trupele OMON au utilizat împotriva demonstranților gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc, iar mai târziu au renunțat la aplicarea forței.

Între timp, Lukașenko a fost inaugurat pe 23 septembrie, ceea ce a provocat noi proteste, care au fost din nou dispersate de oamenii legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0