Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parcul "Alunelul", modernizat: Istoria locului te va uimi

© Sputnik / OsmatescoIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 14 octombrie va avea loc redeschiderea parcului "Alunelul", după o perioadă în care au fost efectuate diverse lucrări de reamenajare. Istoria acestui parc am aflat-o de la directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.
Parcul  "Alunelul", modernizat: Istoria locului te va uimi

Istoricul Ion Ștefăniță a menționat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că mulți chișinăuieni nu cunosc istoria orașului în care s-au născut.

El a povestit despre trecutul parcului Alunelul din sectorul Buiucani, despre care spune că este plin de mister.

"Acest parc are o încărcătură istorică deosebită și este un obiectiv turistic. Acolo a fost cândva cel mai mare cimitir evreiesc în Chișinăul de altădată. Acest spațiu se regăsește în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, fiind monument de categorie națională", a relatat istoricul.

Potrivit lui Ștefăniță, la mijlocul secolului XX, în anul 1952, autoritățile de atunci au decis să distrugă cimitirul și să amenajeze un parc de agrement. În prezent, pe teritoriul cândva ocupat de cimitir sunt amenajate terenuri de tenis și blocuri locative. Astfel de locuri, unde se calcă pe oseminte, sunt și pe strada Ismail la intersecție cu strada Alexandru Hajdeu, precum și la intersecția dintre bulevadul Dacia și strada Cuza-Vodă.

Ion Ștefăniță consideră că astfel de locuri trebuie valorificate, în niciun caz lăsate de izbeliște.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0