Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Se impune „Carantina 2” în Moldova - expert în sănătate

© Photo : Miroslav RotariMilitari pe o stradă din Chișinău
Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc, invitată în studioul Sputnik Moldova, a făcut o prognoză înspăimântătoare: fără izolare generală, în Moldova se va ajunge la 10.000 de contaminări cu COVID-19 pe zi.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Din punct de vedere epidemiologic, acum ar fi indicată intrarea într-un regim general de autoizolare a populației Republicii Moldova, a apreciat expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc, invitată astăzi în studioul Sputnik Moldova

© Sputnik / Mihai CarausAla Tocarciuc
Se impune „Carantina 2” în Moldova - expert în sănătate - Sputnik Moldova
Ala Tocarciuc

În ultimele două zile, numărul contaminărilor noi cu COVID-19 a depășit 1.000 de cazuri pe zi. Notăm că, la începutul verii, Ala Tocarciuc a estimat în studioul Sputnik că se va ajunge la un număr de contaminări zilnice de 1.000 de cazuri. Prognoza s-a realizat cu o lună mai devreme decât estimase, a constatat astăzi expertul.  

Coronavirus, bărbat cu mască - Sputnik Moldova
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură

„Situația este mult mai gravă decât la începutul verii. Intrarea în carantină ar rupe lanțul infectărilor”, a spus Ala Tocarciuc. În opinia expertului în sănătate publică, în actualul ritm al incidenței COVID-19, se poate ajunge la un bilanț dramatic al infectărilor, de până la 10.000 de cazuri pe zi.

Regimul general de carantină ar permite izolarea la domiciliu a persoanelor infectate, dar care nu cunosc că s-au îmbolnăvit, pentru că nu au efectuat testul, a explicat specialistul.

Ala Tocarciuc a apreciat că regimul general de carantină nu este aplicat în Republica Moldova mai mult din rațiuni de ordin politic, dar nu de ordin economic  – avem alegeri prezidențiale fixate pentru 1 noiembrie.

Cât privește rațiunile de ordin economic din cauza cărora nu este dorită declararea unei „carantine-2”, expertul în sănătate publică a spus că angajații bolnavi oricum nu sunt în măsură să activeze.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local

Precizăm că, pe 1 noiembrie, la intrarea în secțiile de votare, alegătorii vor trebui să-și scoată pentru un timp masca de protecție, pentru a fi identificați. Ala Tocarciuc a spus că se așteaptă la o creștere a numărului de îmbolnăviri după alegeri. Expertul a menționat că urmărește cum s-a modificat incidența COVID-19 în urma alegerilor de la sfârșitul săptămânii trecute din România, pentru a-și confirma ipoteza.

Ala Tocarciuc a spus că, odată cu venirea sezonului rece, situația se complică mult: în paralel cu virusul COVID-19 vor circula virozele și virusurile gripale, iar multe boli cronice se vor acutiza.

Potrivit ei, în lume există teste care depistează virusurile gripale, precum și teste mixte, care fac posibilă depistarea COVID-19 și a patru virusuri gripale.

În condițiile Republicii Moldova, se poate merge „prin metoda excluderii” – dacă testul la COVID-19 iese negativ, atunci persoana cu simptome are gripă sau viroză. 

Vama Palanca - Sputnik Moldova
Societate
Reguli la intrarea în Moldova din 1 octombrie – lista completă

Ala Tocarciuc a caracterizat drept „autism pandemic” faptul că unii moldoveni refuză să poarte măști sau le poartă incorect, lăsându-și nasul descoperit.

Precizăm că, din 1 octombrie, „Codul Roșu” pandemic de COVID-19, echivalent cu starea de urgență în sănătate publică, este atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, inclusiv orașului Chișinău. În 11 raioane a fost instituit „Codul Portocaliu” și doar pentru un singur raion (Leova) a fost anunțat „Cod Galben” de alertă pandemică de COVID-19. 

Reamintim că, pe 28 septembrie, autoritățile au introdus un mecanism ce prevede instituirea diferențiată a codurilor pandemice „roșu”, „portocaliu” și „galben” la nivel local, în funcție de situația concretă dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0