Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Focar de pestă porcină africană: Unde a fost depistat

© Pixabay / Chun-SanСвиньи
Свиньи - Sputnik Moldova
Abonare
Un focar de pestă porcină africană s-a înregistrat în satul Iabloana din raionul Glodeni. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Ali

CHIȘINĂU, 2 oct- Sputnik. ANSA anunță că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la câțiva porci  domestici dintr-o gospodărie din localitatea Iabloana, raionul Glodeni.

© Photo : Agenţia Naţională pentru Siguranţa AlimentelorFocar de pestă porcină africană la Glodeni
Focar de pestă porcină africană: Unde a fost depistat - Sputnik Moldova
Focar de pestă porcină africană la Glodeni

Astfel, a fost convocată în regim de urgență Comisia pentru Situații Excepționale Glodeni, care a elaborat și aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar. Animalele au fost nimicite, iar autoritățile au fost nevoite să instituie zona de carantină pentru a preveni răspândirea focarului în alte localități.

Porci - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Pestă porcină într-o țara din UE: Comisia Europeană trage un semnal de alarmă
În raionul Glodeni și în luna martie a fost instituită carantină în satul Cuhnești din cauza izbucnirii unui focar de pestă porcină africană. Pe parcursul anului 2020 în Republica Moldova au fost înregistrate 7 focare de pestă porcină africană dintre care trei se referă la porci domestici, fiind afectați în total 64 de porci. Alte patru focare se referă la mistreți, fiind depistate în total 169 de cadavre de mistreți.

Inspectorii ANSA susțin că mai multe țări sunt afectate acum de pesta porcina africană. În acest context, specialiștii ANSA solicită proprietarilor de porci să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul în care se îmbolnăvesc și mor porcii, dar și atunci când depistează cadavre de porci sau mistreți. 

Отара - Sputnik Moldova
Focar de pestă ovină în Bulgaria: Mii de animale sacrificate
În același timp, proprietarii de porci sunt atenționați să nu hrănească animalele cu cereale recent recoltate, ci doar după depozitare lor pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, iar cu iarbă și fân chiar și peste 90 de zile după ce au fost strânse, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. De asemenea, persoanele care au participat la vânătoare nu trebuie să intre în contact cu porcii domestici cel puțin 48 de ore.

Oamenii trebuie să mai știe știe că nu au dreptul să cumpere produse din carne de porc din țările vecine, pentru că vor fi confiscate și distruse, având în vedere că prezintă risc. 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0