Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pestă porcină într-o țara din UE: Comisia Europeană trage un semnal de alarmă

CC0 / Pixabay / Mutinka / Porci - Imagine Simbol
Porci - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat astăzi că extinderea epidemiei de pestă porcină africană în Bulgaria, care ameninţă industria locală a cărnii de porc, trezește îngrijorare.

BRUXELLES, 9 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria a raportat peste 30 de focare de pestă porcină africană la ferme mari sau în gospodării, iar 130.000 de porci au fost sacrificaţi pentru a opri flagelul. Situația este asemănătoare cu cea din România care s-a confruntat cu o epidemie de pestă porcină gravă ale cărei riscuri sunt încă active.

Свинья - Sputnik Moldova
Societate
Alertă de pestă porcină: Încă două focare, depistate pe teritoriul țării

Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescătorii din districtul Ruse din Bulgaria va însemna pierderea a 20% din porcii crescut în scopuri industriale, iar pentru industria bulgară a cărnii de porc pierderile sunt estimate la milioane de leva.

Unii experţi afirmă că Bulgaria ar putea să-şi piardă întregul sector de creştere a porcilor şi să fie nevoită să sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Situaţia "este foarte îngrijorătoare" iar CE solicită măsuri pentru stoparea "epidemiei catastrofale", a afirmat  Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Bulgaria va primi asistenţă financiară în valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană, s-a stabilit în urma întâlnirii de marţi ce a avut loc între comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, şi ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.

Luna trecută, Vytenis Andriukaitis şi-a exprimat profunda dezamăgire faţă de modul în care autorităţile din Bulgaria au gestionat epidemia de pestă porcină africană.

"Şi înmulţirea cazurilor reprezintă un exemplu convingător al faptului că Bulgaria nu a făcut prea mult pentru a evita această situaţie", a declarat Andriukaitis într-un interviu acordat postului naţional de radio (BNR).

"În timp ce aştept rezultatele oficiale ale investigaţiei echipei Comisiei Europene care se află acum în Bulgaria, pot doar să spun că asta s-a întâmplat deoarece cineva a fost neglijent, nu şi-a îndeplinit obligaţiile profesionale în mod corespunzător şi nu a acordat atenţie fenomenului", a declarat Andriukaitis, adăugând că autorităţile trebuie să meargă din uşă în uşă pentru a explica fermierilor măsurile necesare pentru e preveni răspândirea pestei porcine africane.

"Ei pot vorbi cu fiecare în parte şi să explice ce măsuri s-au luat, precum şi posibilele consecinţe şi rezultate, altfel Bulgaria se confruntă cu un pericol enorm - să-şi piardă toţi porcii", a avertizat oficialul european.

Свинья - Sputnik Moldova
Societate
Pesta porcină ia amploare în Moldova: În sudul țării au fost nimiciți zeci de porci

Şi ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a declarat într-un interviu acordat televiziunii naţionale că în acest moment creşterea porcilor se confruntă cu riscuri ridicate. Porcii crescuţi în gospodării sau în ferme reprezintă aproape jumătate din consumul intern.

"Trebuie să oprim urgent răspândirea pestei porcine africane şi să salvăm acest sector", a afirmat Taneva, fără a nega că au existat unele măsuri care ar fi trebuit adoptate mai repede.

Criticile Comisiei Europene sunt justificate deoarece au existat măsuri care ar fi putut fi luate mai devreme sau efectuate mai bine, a admis ministrul bulgar al Agriculturii.

Şeful Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA), Damyan Iliev, aprecia recent că valoarea pagubelor provocate în cazul în care ţara nu reuşeşte să stopeze epidemia se va ridica la două miliarde de leva.

Guvernul de la Sofia a alocat 3,7 miliarde de leva pentru combaterea pestei porcine africane, în condiţiile în care în Bulgaria sunt 1,2 milioane de porci crescuţi în ferme.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Fluxul de știri
0