Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cod roșu de Covid în Găgăuzia: Vor fi închise școlile?

Abonare
În două raioane din Găgăuzia a fost instituit cod roșu de pericol de infectare cu COVID-19 pe 1 octombrie. Într-un alt raion este instituit cod portocaliu. Vor fi oare închise grădinițele, școlile și restaurantele?

COMRAT, 2 oct - Sputnik, Alexei Cartașilov. La sfârșitul lunii septembrie Ministerul Sănătății a anunțat că starea de urgență în sănătate publică nu se prelungește la nivel național, iar de acum încolo situația epidemiologică va fi evaluată în funcție de evoluțiile la nivel local, pe unități administrativ-teritoriale. 

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova
Societate
VIDEO: Imagini apocaliptice! Sute de case inundate în Găgăuzia

Criteriile de evaluare a situației epidemiologice sunt numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în ultimele 14 zile la 100 de mii populație, numărul de teste efectuate pentru depistarea COVID-19 și disponibilitatea locurilor în spitale.

În consecință, raioanelor li se atribuie patru niveluri de pericol COVID - „roșu” (mai mult de 100 de cazuri la 100 de mii de locuitori), „portocaliu” (50-10 cazuri), „galben” (1-50) și „verde” (fără cazuri noi în ultimele două săptămâni).

Două dintre cele trei raioane ale Găgăuziei se află în „zona roșie”. În raionul Comrat există 112 cazuri la 100 de mii din populație, iar în raionul Vulcănești - 154. În raionul Ceadîr-Lunga a fost instituit „cod portocaliu” - „portocaliu” (71 de cazuri).

Cu toate acestea, potrivit președintelui Comisiei locale pentru situații excepționale Ivan Colioglo, instituirea codurilor „nu înseamnă că peste tot în autonomie este instituită situație excepțională și totul se închide”. 

„Comisia pentru situații excepționale va lua decizii individual pe localități în care se înregistrează focare. Atunci se va afla cum vor activa piețele, școlile, grădinițele și unitățile de alimentație publică”, a spus Colioglo. 

În prezent, în ciuda codurilor de pericol „roșu” și „portocaliu”, în Găgăuzia nu există școli și grădinițe închise.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Societate
Cod roșu la Nisporeni: Va fi sau nu instituită carantina

"Răspund la întrebarea principală: nu, școlile și grădinițele noastre nu vor fi închise. Dacă va fi identificat un un copil bolnav, clasa sau grupul se va autoizola, iar învățământul se va desfășura la distanță. În același timp, școala și grădinița vor continua să funcționeze ca de obicei. Se vor îmbolnăvi mai mulți copii și profesori - vom decide în mod individual pentru fiecare instituție de învățământ dacă organizăm învățământ la distanță sau organizăm învățământ în schimburi”, a mai spus Colioglo.  

Deocamdată însă în Găgăuzia situația este stabilă, iar introducerea unor măsuri restrictive severe nu se prevede. În alte raioane ale țării, „situația este mult mai gravă”.

"Cafenelele, barurile, restaurantele și alte unități de alimentație publică vor funcționa ca înainte - sărbătorile pot fi organizate pentru până la 50 de persoane.

"Cafenelele, barurile, restaurantele și alte unități de alimentație publică vor funcționa ca înainte - sărbătorile pot fi organizate pentru până la 50 de persoane.

Centrele de sănătate funcționează normal, dar în funcție de situația epidemiologică, numărul serviciilor poate fi limitat ", a adăugat șeful Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia.

El a subliniat că în autonomie, deși rata de răspândire a coronavirusului nu este la fel de mare ca în alte zone, inclusiv în raioanele învecinate, „în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm”.

„Este necesar să purtăm măști de protecție în transportul public și în spațiile închise, să ne spălăm mai des pe mâini, să respectăm regulile de igienă respiratorie, inclusiv atunci când ne aflăm pe stradă”, a mai spus specialistul.

Potrivit Ministerului Sănătății din Moldova, ieri în țară s-au înregistrat 1022 de cazuri noi de COVID-19.

În total, de la începutul pandemiei în Moldova, au fost depistate 54.064 de cazuri de infecție cu COVID-19, din care 13.229 sunt acum active. 502 persoane s-au recuperat într-o zi, în total 39 499 de persoane s-au vindecat de coronavirus de la începutul pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0