Strugurii de masă sunt foarte căutați – prețurile cresc 

© Sputnik / Miroslav RotariВиноградник
Виноградник - Sputnik Moldova
Abonare
Unii comercianți mari doresc să cumpere strugurii de masă direct din podgorii, la prețuri considerate prea mici de mulți producători. Viticultorii se gândesc la prețuri și își estimează pierderile din acest an, ca urmare a secetei.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. În ultima decadă a lunii septembrie, prețurile cu ridicata de pe podgorii la strugurii de masă din soiul „Moldova” au crescut cu 1-2 lei per kilogram, până la 9-10 lei, potrivit site-ului „EastFruit”.

Ziua Națională a Vinului 2019  - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 

Strugurii din soiul de masă „Moldova” merg în mare parte la export.

Potrivit sursei, viticultorii din sudul și centrul Moldovei spun că au primit propuneri de la comercianți dornici să cumpere toți strugurii de masă rămași pe viță la un preț de 12-14 lei per kilogram. Asemenea oferte sunt numite „excentrice” și puțini producători le acceptă. Majoritatea viticultorilor au în plan să depoziteze în frigidere strugurii de masă pe care-i culeg.

„EastFruit” semnalează că ploile din ultimele zile au încetinit ritmul campaniei de recoltare a strugurilor de masă – până la 30% rămâneau neculeși încă în podgorii pe 30 septembrie. Experții estimează că recoltarea strugurilor de masă poate dura până la mijlocul lunii octombrie. 

Seceta din acest an a condus la diminuarea recoltei de struguri de masă. În medie, cantitatea de struguri recoltată de pe un hectar este de 10 tone în majoritatea podgoriilor.

Potrivit unui scenariu optimist, în octombrie, prețul unui kilogram de struguri pentru export va fi de 14-15 lei, iar conform unui scenariu pesimist – va fi cu 10% mai mic decât acum.

Pe timp de secetă, viticultorii au suportat cheltuieli și la irigarea podgoriilor. Din acest motiv, costurile de producție au crescut în medie cu 20-30%.

Urmare a secetei, recolta de struguri va fi cu 25-40% mai mică decât în 2019, când au fost recoltate 100 de mii de tone de struguri de masă, au estimat specialiștii citați de „EastFruit”.

Totodată, în unele regiuni din sud și de pe malul Nistrului, cantitatea de struguri nu va fi mai mică decât cea din anul trecut. În plus, calitatea strugurilor va fi chiar mai bună.

Se estimează că volumul strugurilor de masă pentru export va fi anul acesta de 40-50 de mii de tone.

Pentru comparație: din recolta anului 2019, Republica Moldova a exportat anul trecut peste 60 de mii de tone de struguri de masă.

În anii prielnici, Republica Moldova produce mai mult de 130.000 de tone de struguri de masă în fiecare an și exportă aproximativ 60% din această cantitate, potrivit datelor publicate de „Moldova Fruct”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0