Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ion Chicu a discutat la telefon cu Mihail Mișustin

© Sputnik / Mihai CarausФлаг Россия Молдова
Флаг Россия Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție telefonică cu omologul său rus Mihail Mișustin. Cei doi oficiali au vorbit despre Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat astăzi, precum și despre împrumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei.

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Ion Chicu și Mihail Mișustin au vorbit despre relațiile dintre Rusia și Moldova și au apreciat faptul că acestea s-au îmbunătățit.

În context, cei doi premieri s-au referit la Forumul economic moldo-rus, care s-a desfășurat astăzi. Acesta constituie „o oportunitate pentru impulsionarea relațiilor comercial-economice și de parteneriat strategic dintre ambele state”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat și descpre situația epidemiologică și posibilitatea livrării vaccinului rusesc Republicii Moldova. 

„Premierul Chicu a mulțumit omologului rus pentru susținerea oferită de Guvernul Federației Ruse în timpul pandemiei, remarcând suportul logistic, dar și livrarea echipamentului medical necesar pentru combaterea COVID-19. În context, premierii au abordat aspectele practice ce țin de livrarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația instituțiilor internaționale”, menționează Guvernul. 

La rândul său, Mihail Mișustin a reiterat intenția Moscovei de a oferi sprijin financiar nerambursabil agricultorilor moldoveni care au suferit pierderi în urma secetei din acest an.

Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak - Sputnik Moldova
Kozak, despre relațiile moldo-ruse: Rusia este gata să continue această colaborare
 Ministerul Finanțelor a deschis un cont trezorerial pe care vor fi acumulate mijloace financiare din partea Federației Ruse și altor parteneri externi ai Republicii Moldova.

De asemenea, premierul rus a spus că se vor face eforturi pentru a extindere lista companiilor moldovenești care au dreptul să exporte în Federația Rusă.

Mai mult, Mișustin și Chicu au discutat despre contractarea creditului rus în valoare de 200 de milioane de euro. În scurt timp vor fi definitivate ultimele aspecte ale acordului de împrumut, astfel încât să poată fi semnat în scurt timp. 

Mâine urmează să se desfășoare ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. În cadrul acestuia vor fi abordate un șir de subiecte de pe agenda bilaterală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0