Franţa: jumătate dintre francezi se tem că vor sărăci

CC0 / Chronomarchie / Portefeuille vide
Portefeuille vide - Sputnik Moldova
Abonare
Secours Populaire a publicat barometrul privind sărăcia, care confirmă primele efecte ale crizei din sănătate asupra populației franceze. Aproape o treime dintre francezi declară că au pierdut din venituri.

BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. Secours Populaire a publicat barometrul sărăciei Ipsos, cifrele indicând o schimbare semnificativă a situaţiei francezilor, mulţi dintre aceştia fiind afectaţi de sărăcie.

French Economy Minister Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Rusia
Macron: cooperarea cu Rusia, necesară pentru pacea în Europa

Din februarie, începutul crizei din sănătate, o treime dintre francezi recunoaște că a pierdut din venituri, în timp ce 18% şi le-au menţinut.

„43% dintre cei care s-au confruntat cu o scădere a veniturilor lucrează. Unii dintre ei au trecut la lucrul cu program redus, iar companiile nu au compensat pierderea veniturilor”, arată secretarul național al asociației, Jean Stellittano, citat de Sputnik France

Liderii companiilor sunt, de asemenea, îngrijorați, fiind forțați să reducă remunerația pentru a-și salva companiile. Mulți francezi au trebuit astfel să-şi limiteze, uneori drastic, cheltuielile pentru consum. Unii au amânat îngrijirile medicale, în jur de 40% au decis să diminueze calitatea produselor alimentare, 64% sunt obligați să facă acest lucru.

O altă cifră îngrijorătoare: 57% dintre cei chestionați au spus că se tem să cadă în sărăcie. Referindu-se la șomajul parțial și asistența acordată gospodăriilor care beneficiază de ajutoare minime sociale, Stellittano consideră că gospodăriile au reușit, în general, să reziste până acum. „Știm însă că unii au contractat deja împrumuturi de consum sau își pierd locurile de muncă”, a avertizat el.

Numărul celor care recurg la ajutorul Secours Populaire ar trebui să explodeze în 2020, după cum arată cifrele deja publicate de asociație. Aceasta a ajutat 3,3 milioane de oameni în 2019, dar aproape 1,3 milioane au apelat la asociaţie doar în cele două luni de izolare. Dintre aceștia, 45% nu au mai avut nevoie înainte de Secours Populaire.

„Nu am experimentat niciodată o astfel de situație de la cel de-al Doilea Război Mondial și este nevoie urgentă ca toți acești oameni să fie ajutaţi”, a declarat pentru AFP Henriette Steinberg, managerul asociației. „Nu numai că nu mai au de mâncare, dar nu își mai pot plăti chiria sau electricitatea”.

„Familiile monoparentale, persoanele în vârstă, studenții, dar și lucrătorii temporari, lucrătorii independenți, îngrijitorii la domiciliu, meșterii” sunt printre cei care au apelat la asociaţie, potrivit secretarului național, care se teme că vor ajunge mai multe persoane în această iarnă.

Deși asociația a primit 3,3 milioane de euro de la stat în această vară, ea consideră că această sumă nu va fi suficientă pentru a ajuta numărul tot mai mare de beneficiari. „Avem nevoie de un plan real pentru situaţia de sărăcie care să meargă împreună cu planul de redresare”, a mai spus Jean Stellittano.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0