Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum vor activa școlile după 1 octombrie: Există neclarități

© Sputnik / Miroslav RotariПервый звонок
Первый звонок - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației a anunțat că școlile „din toată țara”, inclusiv din raioanele și municipiile cu „Cod Roșu” pandemic, vor activa după 1 octombrie ca și până acum. Însă și comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au dreptul să intervină cu decizii.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Opinia publică a salutat introducerea de către autorități, din 1 octombrie, a mecanismului ce prevede instituirea diferențiată a codurilor pandemice „roșu”, „portocaliu” și „galben” la nivel local, în funcție de situația concretă dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local

Totuși, există anumite neclarități în privința aplicării acestui mecanism: nu este limpede ce decizii vor fi luate de autoritățile centrale și cu ce decizii vor interveni comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică.

Este dificil de spus acum cât de mult va conta anume opinia comisiilor teritoriale – acestea trebuie să-și coordoneze deciziile cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

De exemplu, Ministerul Sănății a anunțat că școlile din raioanele și municipiile cărora le-a fost atribuit „Codul Roșu” vor activa după 1 octombrie ca și până acum, dar acest fapt nu este o certitudine, pentru că și comisiile teritoriale ar avea un cuvânt de spus.

Totodată, în cazul „Codului Roșu”, autoritățile centrale recomandă „ca măsură generală” „școli închise” și învățământ la distanță. Detalii vă prezentăm în continuare.  

Și primarul Ion Ceban a anunțat astăzi pe Facebook că școlile din Chișinău vor funcționa din 1 octombrie ca și până acum. Primarul a respins categoric zvonurile potrivit cărora instituțiile de învățământ își vor sista activitatea.  

Ministerul Educației: Școlile vor activa ca și până acum

Ministerul Educației a informat că, din 1 octombrie, în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”, „instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate” anterior, până la începerea anului de studii.

Vama Palanca - Sputnik Moldova
Societate
Reguli la intrarea în Moldova din 1 octombrie – lista completă

Totuși, în fraza următoare a comunicatului său de presă, ministerul adaugă că „ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ va fi coordonată în prealabil cu Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică”, potrivit hotărârii nr. 33/2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Pentru „Codul Roșu”, care înseamnă starea de urgență în sănătate publică, autoritățile centrale recomandă, între altele, „școli închise” și învățământ la distanță.  

© Photo : Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale Guvernul Republicii MoldovaMăsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă
Cum vor activa școlile după 1 octombrie: Există neclarități  - Sputnik Moldova
Măsurile generale recomandate în dependență de gradul de alertă

Potrivit explicațiilor difuzate de Ministerul Sănătății, pentru „Codul Roșu”, atribuit în total unui număr de 26 de raioane și municipii, „măsurile generale recomandate” în această situație includ: „măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise (e-learning), interzicerea adunărilor în masă, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.)”.

Cum vor intra școlile în carantină

Ministerul Educației a precizat că „decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică”.

Vama Palanca - Sputnik Moldova
Societate
Autoizolare în Moldova pentru cei care vin din 62 de țări

Tot Ministerul Educației a informat că „în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 - pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.”.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a subliniat că „înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică ce vizează activitatea  instituțiilor  de învățământ,  instituțiilor  medico-sanitare,  instituțiilor  de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil de către Comisiile teritoriale de sănătate publică cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”.

Măsurile generale de prevenire a COVID-19 în vigoare după 1 octombrie

MSMPS a informat că, potrivit deciziei CNESP, după 1 octombrie rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:

Ученики во время измерения температуры на входе в одну из школ в Риме  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon spune că nu și-ar dori o „Carantină-2”

„- Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;

- Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;

- Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) de ani  în afara  domiciliului  și  în  spațiile  publice  fără  necesitate  stringentă,  cu  excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;  deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;  deplasprilor pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată;  deplasărilor pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate;

- Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement;

- Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.”.

Cum vor fi stabilite codurile pentru unitățile administrativ-teritoriale

Reamintim că, pe 28 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis că, din 1 octombrie, unitățile administrativ-teritoriale vor fi în drept să declare codurile de alertă roșu, portocaliu sau galben de COVID-19 la nivel local și a publicat tabelul cu gradele de alertă pandemică ce corespund în prezent raioanelor și municipiilor.

Culoarea roșie este predominantă în respectivul tabel, iar „Codul Roșu”, atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică. 
© Photo : Guvernul Republicii MoldovaGradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale
Cum vor activa școlile după 1 octombrie: Există neclarități  - Sputnik Moldova
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19 sunt atribuite la nivel teritorial în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, a explicat Ministerul Sănătății, comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0