Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Peste 1400 de persoane vor primi câte 16 mii de lei

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect care se referă la acordarea indemnizației unice pentru o anumită categorie de persoane.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Aproape 24 de milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului Republicii Moldova vor fi alocate autorităților administrației publice centrale și locale pentru acordarea indemnizațiilor unice personalului medical infectat cu COVID-19, precum și altor angajați care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri în cadrul ședinței de astăzi.

Astfel, potrivit ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, cele 23 de milioane 952 de mii de lei vor fi acordate la 1497 de persoane care se înscriu în categoria beneficiară a indemnizației unice de 16 mii de lei.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Ce spune Dodon despre o eventuală anulare a indemnizației de 16 mii de lei

Amintim că la începutul lunii septembrie Guvernul a anulat indemnizațiile unice de 16 mii de lei pe care le primeau lucrătorii medicali, precum și bugetarii infectați cu COVID19.

În nota informativă a proiectului de lege se menționează că abrogarea respectivei legi a fost necesară, având în vedere că au fost implementate alte măsuri de protecție a salariaților.

„Pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19 și majorat salariul personalului medical cu 30% începând cu 1 septembrie curent”, se menționa în nota informativă a proiectului.

Acum, de ajutoare vor beneficia lucrătorii medicali angajați în instituțiile bugetare și medico-sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, statul va acorda indemnizații urmașilor personalului medical decedat în urma desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19. Este vorba despre medici, asistente medicale, farmaciști, felceri, infirmiere și conducătorii auto din asistența medicală prespitalicească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0