Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce partide vor ajunge în viitorul Parlament – expert

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Igor Volnițchi a făcut în studioul Sputnik Moldova pronosticuri cu privire la componența viitorului organ legislativ al țării.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Ce configurație va avea următorul Parlament al țării – la această întrebare deloc simplă a încercat să răspundă în studioul Sputnik Moldova analistul politic Igor Volnițchi.

”Este clar că Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate vor fi prezenți în viitorul parlament, și cu un astfel de număr de deputați care le va permite să pretindă la deținerea puterii. În cadrul unei coaliții sau de sine stătător”, a declarat politologul.

De altfel, potrivit expertului, este destul de mare probabilitatea că în noul Parlament vor mai accede încă două partide.

”Dacă e să vorbim de alte partide, cred că este mare probabilitatea să vedem în viitorul Parlament Partidul ”Șor”, care este destul de activă în teritoriu. Este mare probabilitatea că pragul va fi depășit și de Partidul Democrat, care a decis să nu participe la alegerile prezidențiale, păstrând în felul acesta o anumită intrigă”, a menționat Volnițchi.

Выборы президента Молдовы 2016  - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile prezidențiale vor fi o pregătire pentru cele parlamentare anticipate: Expert

Este interesantă și soarta liberalilor și a liberal-democraților, analistul este de părere că ar fi prematur să-i scoatem pe aceștia din calcului politic. Situația s-ar putea întoarce în favoarea acestora.

”În ceea ce ține de partidele lui Năstase și Usatîi, prezența lor în viitorul Parlament depinde de faptul cum se vor manifesta la alegerile prezidențiale. Cât privește Partidul Liberal-democrat și chiar Partidul Liberal, viitorul lor depinde de modul în care se vor manifesta la alegerile prezidențiale cei care sunt acum lideri în simpatiile electoratului pe segmentul de dreapta. Dacă Maia Sandu va pierde alegerile iar Andrei Năstase va avea un rezultat prost, atunci este posibil ca o parte din simpatiile electoratului de dreapta să se îndrepte către partidele mai vechi. Dar poate și către altele noi care ar putea să apară”, a conchis expertul.

Cât de probabile sunt alegerile parlamentare anticipate

Experții nu exclud nici posibilitatea declanșării unor alegeri parlamentarea anticipate. În opinia analistul politic Roman Mihăieș, acestea ar putea fi ”interesante” pentru actualul președinte, Igor Dodon.

”Prin intermediul acestora, el ar putea soluționa concomitent câteva chestiuni. Pe de altă parte, aceste alegeri sunt avantajoase și pentru liderul pas, Maia Sandu. Ea poate în felul acesta să elimine din spațiul politic al țării partidul condus de Andrei Năstase. Între aceștia există contradicții ireconciliabile și aici supraviețuiește cel mai puternic”, a subliniat expertul.

Totodată, Mihăieș consideră că pentru unele partide parlamentare aceste alegeri nu sunt deloc avantajoase, menționând printre ele formațiunile politice ”Șor”, ”Pro Moldova” – pentru acestea, din punct de vedere tactic, amânarea este mai acceptabilă. Pentru o mai mare vizibilitate pe arena politică a țării, potrivit analistului, ele ar ave nevoie minim de un an și jumătate-doi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0