Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile prezidențiale vor fi o pregătire pentru cele parlamentare anticipate: Expert

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016  - Sputnik Moldova
Abonare
Cum va arăta campania electorală pentru alegerea președintelui țării și ce-i așteaptă pe alegători – o estimare în acest sens a făcut politologul Victor Juc în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Alegerile prezidențiale au fost stabilite în Moldova pentru data de 1 noiembrie. Deocamdată, potrivit datelor sondajelor sociologice, lider în simpatiile electoratului la viitoarea cursă electorală este actualul șef al statului, Igor Dodon, și liderul PAS Maia Sandu.

După cum consideră politologul Victor Juc, la viitoarele alegeri vor participa în jur de 8-10 candidați, câte 4-5 atât de la forțele cu o orientare de stânga, cât și la cele de dreapta. Iar retorica electorală a candidaților se va baza pe promisiunile de îmbunătățire a vieții alegătorilor.

”Deși Constituția conturează clar care sunt funcțiile președintelui țării, candidații vor promite de toate, inclusiv să majoreze pensiile și indemnizațiile. În turul doi, așa îmi pare mie, vom vedea tot feluri de acțiuni de PR și schimb de materiale compromițătoare”, a subliniat Juc.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Cine e bărbat în casa asta? De ce Năstase minează terenul în jurul Maiei Sandu
Politologul consideră că anume materialele compromițătoare ar putea deveni principala armă preelectorală în încercarea de a împiedica un candidat sau altul să ocupe fotoliul prezidențial. Și, cu siguranță, nu alegătorul va fi cel care va avea de câștigat din asta. În afară de aceasta, multe forțe politice văd cursa pentru prezidențiale ca pe o pregătire pentru alegerile parlamentare anticipate.

”Alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în primăvara anului viitor. Iar cursa electorală prezidențială este o bună posibilitate pentru candidații de la diverse partide să meargă prin țară, să facă agitație electorală, să le amintească oamenilor că aceste partide există și sunt demne de încredere”, a declarat Victor Juc.

După cum conchide expertul, mulți participanți la cursa electorală se vor folosi de participarea la alegerile prezidențiale anume în acest scop: pentru a aminti despre sine, a nu-și pierde ratingul și a se pregăti mai temeinic pentru alegerile parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0