Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sfatul lui Gorbaciov pentru viitorul președinte al SUA: Dialogul trebuie reluat

© Sputnik / Леонид Палладин / Trecere la banca de fotografiiМихаил Горбачев
Михаил Горбачев - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fostul conducător al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a oferit un sfat pentru cel care va învinge în cursa prezidențială din SUA.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Într-un interviu oferit publicației Times, fostul lider al URSS Mihail Gorbaciov a îndemnat viitorul învingător în cursa prezidențială din SUA să organizeze fără nicio tărăgănare o întrevedere cu Vladimir Putin.

Gorbaciov și-a exprimat temerile că o cursă a înarmărilor ar putea scăpa de sub control.

“Situația este una îngrijorătoare. Indiferent care va fi rezultatul alegerilor, trebuie să reluăm dialogul pentru a ieși din actuala stare de îngheț. Este nevoie de un nou impuls din partea președinților ambelor țări”, consideră Gorbaciov.

Fostul lider al URSS spune că Rusia și Statele Unite trebuie să organizeze un “al doilea Reykjavik”, având în vedere întrevederea lui cu Ronald Reagan în Islanda, în 1986.

“Relațiile dintre Uniunea Sovietică și SUA la mijlocul anilor 80 au fost mult mai dificile decât sunt acum. Însă atunci am reușit să găsit o ieșire din situație cu ajutorul încrederii, înțelegerii și stabilirii raporturilor reciproce”, subliniază fostul lider al URSS.

Gorbaciov a declarat că este deosebit de îngrijorat în privința planurilor americane de creare a unei noi arme nucleare.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Statele Unite pe 3 noiembrie. Donald Trump candidează pentru cel de-al doilea mandat, deopotrivă cu candidatul din partea Partidului Democrat Joe Biden.

Советский лидер Михаил Горбачев и его жена Раиса Горбачева  - Sputnik Moldova
Politică
Gorbaciov: Cine se face vinovat de destrămarea URSS

Tratatul cu privire la reducerea armelor strategice ofensive (New Start, SNV-3) reprezintă singurul acord între Rusia și SUA cu privire la reducerea înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021. Anterior, Putin a propus prelungirea acordului cu cinci ani, fără precondiții. Cu toate acestea, Casa Albă a subliniat la diverse niveluri că este nevoie de includerea Chinei în negocieri, pentru elaborarea unui nou acord nuclear trilateral între Moscova, Beijing și Washington. China respinge această idee.

Autoritățile ruse menționează că Moscova nu observă o predispoziție din partea SUA de a prelungi New Start. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat anterior că Rusia nu va îndeplini cerințele nerealizabile ale partenerilor americani, inclusiv, în ceea ce privește participarea Chinei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0