Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Natura s-a dezlănțuit în Găgăuzia: Ploile au provocat pagube de milioane

Abonare
Ploile abundente au provocat mari pagube locuitorilor Găgăuziei precum și infrastructurii din regiune - au fost inundate sute de case, automobile, instituții publice și au fost afectate instalațiile pentru livrarea gazelor. 

COMRAT, 29 sept - Sputnik, Aleksei Kartashilov. La Comrat puhoaiele de apă amestecate cu nămol și deșeuri menajere s-au abătut peste cartierele rezidențiale din preajma râului Iaplug.

În doar câteva minute sute de case au fost inundate, au fost deteriorate conducta de gaz, liniile de înaltă tensiune și căile de acces în curți. Acest sector rămâne încă fără curent electric, gaz și apă.

Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a declarat pentru Sputnik Moldova că la Comrat au fost afectate aproximativ 50 de case. Nămolul a pătruns în încăperi, a inundat subsoluri și alte construcții. Au pierit din această cauză păsările și animalele domestice crescute în gospodării.

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova
Societate
VIDEO: Imagini apocaliptice! Sute de case inundate în Găgăuzia

Cele mai fragile construcții nu au rezistat în fața stihiei și s-au prăbușit. Locatarii acestor clădiri vor fi adăpostiți temporar la căminul Universității de Stat din Comrat. 

La fața locului intervin salvatorii și serviciile comunale, care curăță drumurile de gunoi și nămol și pompează apa din subsoluri.

Stihia a afectat și satul Dezghingea din apropiere de Comrat. Aici au fost inundate 15 gospodării. Primarul localității Vasili Capsamun a explicat că situația se poate înrăutăți dacă digul lacului din apropiere va ceda în urma ploilor. 

În satul Bugeac a suferit mari pagube compania turcească ONUR, care efectuează lucrări de reparație a drumurilor în sudul Republicii Moldova. Puhoaiele de apă au inundat sediul întreprinderii, fabrica de aslatf și beton și au afectat activitatea laboratorului. 

Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități - Sputnik Moldova
Societate
FOTO: Ploile au lăsat în urmă distrugeri și necazuri

Astăzi la Comrat urmează să aibă loc o ședință de urgență a Comisiei pentru situații excepționale, care va evalua pagubele produse de stihie. 
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în capitala autonomiei găgăuze și satele din apropiere pentru lichidarea consecințelor ploilor abundente au fost mobilizate 8 autospeciale și 8 stații de pompare. 

Apa a fost pompată în 25 de gospodării de pe străzile Vinzavodskaia și Ialpugskaia, precum și din Casa de cultură. De ajutorul salvatorilor a avut nevoie și un autobuz cu copii, care a rămas blocat pe o stradă. 
Vremea nefavorabilă a fost prognozată anterior de Serviciul Hirdometeorologic de Stat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0