Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

COVID-19 Moldova: Câți elevi și profesori sunt infectați

© Sputnik / Mihai CarausОдин день ученика в пандемии
Один день ученика в пандемии - Sputnik Moldova
Abonare
Situația epidemică din țară rămâne una încordată, cu toate acestea, autoritățile au redus distanța socială dintre elevi în instituțiile de învățământ pentru ca un număr mai mare de elevi să poată frecventa școala. Iată câți elevi și profesori sunt infectați cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Ministerul Educației informează că 247 de elevi și 265 de profesori au fost confirmați pozitiv cu noul Coronavirus. În autoizolare se află 8672 de elevi și 457 de cadre didactice.

Прививка - Sputnik Moldova
Rusia
De ce nu poate fi grăbită vaccinarea împotriva COVID-19

Totodată, din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 50 de persoane, iar alte 95 se află în autoizolare. Din cele 1240 de instituții de învățământ general publice și private care activează în țară, 12 își desfășoară activitatea la distanță din cauza carantinei, ca și în cazul a 291 de clase.

Totodată, săptămâna trecută au fost testați pozitiv 14 elevi, 19 cadre didactice și 8 reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar din cadrul învățământul profesional tehnic. De asemenea, 17 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În învățământul superior au fost testați pozitiv cu noul coronavirus 35 de studenți, 20 cadre didactice și 7 persoane din rândul personalului nedidactic și auxiliar. Alți 61 de studenți, 19 profesori și 8 persoane din rândul personalului auxiliar se află în autoizolare.

Reconfigurarea claselor

Ministrul Educației, Igor Șarov, consideră că odată cu reconfigurarea claselor, și anume în ceea ce ține de reducerea distanței sociale dintre elevi, un număr mai mare de eleviva putea să frecventeze școala.

Медицинский работник берет пробирки с образцами плазмы и крови - Sputnik Moldova
Societate
Starea de urgență în sănătate publică, instituită în mai multe raioane

”Aceste acțiuni nu reprezintă nici pe departe o relaxare a măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus în instituțiile de învățământ, ci mai degrabă ne fac mai responsabili”, a declarat Șarov în cadrul ultimei ședințe a Grupului Național de Coordonare a Siguranței în Educație.

Totodată, durata orelor va fi de 45 de minute şi nu 30, cum era până acum în unele instituţii de învăţământ.

Va fi sau nu sistat procesul educațional

Posibilitatea sistării procesului educațional, dar și a stopării activităților economice nu sunt examinate de autoritățile de la Chișinău, chiar dacă sâmbătă, 26 septembrie, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la aproape 900 de persoane. Precizarea a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului Zinaida Grceanîi. Mai mult, Dodon spune că spitalele fac față numărului mare de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus.

Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu economia în cazul unei noi carantine

De asemenea, președintele spune că spitalele sunt asigurate cu toate consumabilele necesare pentru tratarea persoanelor pozitive la COVID-19. Acesta a confirmat că sunt mai multe cazuri de infestare în Parlamentul Republicii Moldova, iar conducerea Legislativului urmează să ia o decizie privind activitatea de mai departe a instituției. 

Președintele a declarat că la momentul de față autoritățile nu examinează posibilitatea de a stopa activitățile economice în Republica Moldova, în legătură cu situația COVID-19.

Stare de urgență în sănătate publică în raioanele țării

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării.

De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul “cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. La fel, a fost stabilite măsurile de sănătate publică aplicabile la nivel național.

Amintim că ieri, Ministerul Sănătății a anunțat despre alte 319 cazuri de infectare cu COVID-19. Bilanțul contaminărilor cu noul coronavirus ajungând la 51.194 de cazuri. Au fost raportate 14 noi decese provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0