Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ploi puternice, vijelie și descărcări electrice: Iată de când

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaFurtună, fulger
Furtună, fulger - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Hidrometeorologic atenționează că, începând cu ziua de mâine, vremea se va schimba radical. Iată ce ne așteaptă.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Pentru ziua de 29 septembrie sunt prognozate precipitații cu descărcări electrice, ziua puternice, izolat  foarte  puternice. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

„Vom avea ploi puternice pe aproape întreg teritoriul țării. Nu este exclus să avem și ploi foarte puternice. În acest context vom emite și o avertizare de ploi puternice cu descărcări electrice, vijelie, pe alocuri cu intensificări de 15-18 metri pe secundă”, a mai spus șeful SHS.

Potrivit lui Roșca, ploi puternice înseamnă cele cu cantități între 15 – 49 de litri per metru pătrat, iar cele foarte puternice – 80 de litri pe metru pătrat.

„Dacă vorbim de septembrie și octombrie, acestea sunt luni mai liniștite din punct de vedere al precipitațiilor. Acestea sunt caracteristice mai degrabă pentru luna noiembrie. Dar nu este ceva neobișnuit, ținând cont că pe teritoriul Republicii Moldova nu au mai căzut precipitații din luna iunie”, a precizat Ghenadie Roșca.

Copac doborât de vânt - Sputnik Moldova
Mai bine să nu ieșiți din casă: Iată ce se întâmplă seara

Dacă vorbim de temperaturi, acestea scad. În ultima perioadă am avut pe timp de zi temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. Minimele din aceste zile sunt caracteristice perioadei, dar până la data de cinci octombrie temperaturile din timpul nopții vor crește. Deci, dacă la noapte sunt prognozate temperaturi între 10 – 15 grade Celsius, spre sfârșitul acestei perioade se așteaptă o creștere între 12 – 17 grade.

„Temperaturi de până la 25 de grade Celsius sunt prea ridicate pentru perioada aceasta. Astfel, pe timp de zi este normal să avem maxim până la 20 de grade Celsius pe timp de zi. Și cele din timpul nopții trebuie să fie într-o tendință de scădere. În perioada 01 – 02 octombrie vom avea temperaturi normale, între 8 și 13 grade”, a comunicat Roșca.

Această răcire, care reprezintă o normalitate pentru sfârșitul lunii septembrie, este influențată de un ciclon din oceanul atlantic care traversează teritoriul țării noastre. Ghenadie Roșca nu ne-a putut spune ce temperaturi vom avea în luna octombrie întrucât din cauza schimbărilor bruște, SHS face prognoze doar pentru următoarele șapte zile. Ce ține de sfârșitul perioadei prognozate, se prevăd temperaturi ridicate. Adică, peste 6-7 zile vom avea din nou maxime de până la 28 de grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0