Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filarmonica din Chișinău, reconstruită de la zero - Detalii

© Sputnik / Mihai CarausПожар в здании Филармонии
Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Abonare
Soarta edificiului în care până nu demult a activat Filarmonica Națională va fi decisă după o expertiză finală, care va fi efectuată în zilele următoare.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Pe parcursul acestei săptămâni va fi efectuată expertiza clădirii Filarmonicii Naționale, iar ulterior va fi luată decizia privind modalitatea de reconstrucție sediului instituției. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon după întâlnirea de lucru cu prim-ministrul și președintele Parlamentului. Șeful statului spune că la moment sunt examinate două posibilități. Fie se va decide ca sediul afectat de incendiu să fie reparat, fie clădirea va fi demolată și reconstruită de la zero. 

Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Societate
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională – Video

„Preventiv, din ce ne comunică experții, cel mai probabil se va merge pe situația a doua. Demolarea și reconstrucția de la zero a edificiului”, a declarat Igor Dodon. 

El spune că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va lansa discuții cu mediul artistic despre conceptul noului sediu al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Ce ține de proiectul tehnic, Dodon spune că acest va fi gata până la finele anului. 

„Accentuez, în același loc unde s-a aflat până acum Filarmonica Națională va fi construită o nouă clădire”, a afirmat Dodon. 

La moment, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. O parte din ei au fost repartizați la palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor munci în sediul Palatului Republicii, a mai anunțat președintele. Potrivit lui, pe contul deschis pentru donații în vederea construcției unui nou edificiu au început să fie debursate mijloace financiare.

Amintim, pe 24 septembrie un incendiu devastator a mistuit o suprafață de 3500 de metri pătrați ai Filarmonicii Naționale. Este vorba, în special, de tavanul care a cedat în sala principală. După lichidarea totală a incendiului, pompierii au efectuat lucrări de demontare și de spălare a construcției, iar laboratorul experimental antiincendiar va merge la fața locului pentru a cerceta cum s-a produs incendiul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0