CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a povestit cum s-au desfășurat lucrările de lichidare a puternicului și nimicitorului incendiu care a deteriorat puternic clădirea Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Capitală.
Ea a spus că la 16:20 incendiu a fost localizat de pompieri și salvatori, la lucrări participând efectivul de trupă și de comandă. Odată cu localizarea incendiului, pompierii au putut înainta în interiorul clădirii. Pușcașu spune că a existat un risc eminent pentru viața și securitatea pompierilor în timpul acestei misiuni.
În total au intervenit 10 echipaje, dintre care trei autoscări. A fost antrenat un efectiv de aproape 60 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. La fața locului a fost prezentă și conducerea Inspectoratului, care a monitorizat și dirijat acțiunile pompierilor și salvatorilor.
După lichidarea totală a incendiului, pompierii urmează să efectueze lucrări de demontare și de spălare a construcției, iar laboratorul experimental antiincendiar va merge la fața locului pentru a cerceta cum s-a produs incendiu.
Ofițer de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a menționat că nu au fost raportate victime. Din clădirile vecine au fost evacuați oamenii întrucât fumul dens putea să-i afecteze.
În aceste momente, pompierii și salvatorii continuă lucrările de lichidare definitivă a incendiului.
Dacă va fi necesară, echipele specializate vor interveni și noaptea. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va organiza turnuri de iluminare, iar efectivul de gardă va monitoriza edificiul Filarmonicii.
Cum a început incendiul
”Casa” multor artiști din Moldova a fost devastată astăzi de un incendiu cumplit. Pompierii au fost alertați aproximativ la ora 12:00. La fața locului aceștia au constatat că un fim dens ieșea din acoperișul clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Capitală. Angajații IGSU au stabilit că arde acoperișul unei anexe.
Potrivit IGSU, pentru intervenție au fost îndreptate cinci echipaje de pompieri, inclusiv și o autoscară. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat.
Directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova că în clădire se efectuau lucrări de sudare, iar focul a izbucnit de la o scânteie. Pompierii au intervenit prompt si părea că focul a fost stins.
Ulterior, lucrurile au luat o turnură dramatică. La ora 13:12, pentru stingerea incendiului au fost antrenate deja 8 autospeciale de intervenție din cadrul IGSU. Totodată au fost create cinci echipe ale Serviciului de protecție contra gaze și fum, repartizate pe trei sectoare, în interior și în exterior, pentru localizarea și lichidarea arderii.
Astfel, deși inițial se părea că nu este vorba de un incendiu periculos, iată că drja zece echipaje de pompieri nu au putut opri flăcările care au cuprins acoperișul filarmonicii din Capitală și ele au ajuns deja în interiorul clădirii.
Potrivit IGSU, la ora 14:15 tavanul sălii principale a clădirii Filarmonicii Naționale a cedat.
Reporterii Sputnik aui transmit de la fața locului că flăcările s-au extins la restaurantul de la Filarmonică. Acoperișul restauratului, care este o anexă a clădirii Filarmonicii, a ars în întregime.
Un jubileu care, probabil,nu va mai fi marcat
Anul acesta Filarmonica Naționale a ajuns la 80 de ani de la fondare. Directoarea instituției, Svetlana Bivol, spune că după acest incendiu devastator s-ar putea ca clădirea să fie total compromisă.
"Nu am cuvinte ca să-mi exprima durerea care ne-a copleșit pe toți", a declarat cu lacrimi în ochi directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, vorbind în fața jurnaliștilor pe fondalul filarmonicii în flăcări.
”Cred că anul 2020, la jubileul filarmonicii de 80 de ani, iată e s-a întâmplat. Nu știm ce se întâmplă în interior, cred că s-a prăbușit totul”, le-a spus ea jurnaliștilor.
Amploarea dezastrului încă urmează să fie evaluată
Sala mică a Filarmonicii Naționale a ars în totalitate, au transmis reporterii Sputnik Moldova.
Ei au spus că au fost făcute scrum și actele de contabilitate. Mai mult, nu s-a reușit evacuarea din clădire a instrumentelor muzicale, care au ars în totalitate.
Pretorul sectorului Centru Pavel Rusu, aflat la fața locului, a declarat pentru presă că pompierii au fost neputincioși în fața focului întrucât clădirea este foarte veche. Aceasta a fost construită în anii 1950 din material inflamabil, în special foarte mult lemn.
Potrivit pretorului, după localizarea focului se va analiza dimensiunea pagubelor pentru a interveni cu măsurile necesare. Pavel Rusu spune că va fi nevoie de sume enorme de bani pentru restabilirea acestui edificiu.
Pompierii urmează să stabilească cauzele exacte ale producerii incendiului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova