Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bilanțul discuțiilor cu Putin - când vom primi vaccinul rus

© РФПИ и Центр имени Гамалеи / Accesați arhiva multimediaПервая в мире вакцина от коронавируса
Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe chestiuni importante au fost discutate astăzi în cadrul unei conferințe video de către șeful statului Igor Dodon și președintele Rusiei Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, despre forul economic moldo-rus, care va avea loc în data de 1 octombrie în format de teleconferință. Iar pe 2 octombrie va avea loc o întâlnire în formatul unei conferințe video a comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru comerț și cooperare economică.

Președintele Igor Dodon a reconfirmat interesul Moldovei în ceea ce privește furnizarea vaccinului rus împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele testării și va primi autorizația Organizației Mondiale a Sănătății.

”În altă ordine de idei, am solicitat conducerii Federației Ruse să le permită studenților din Republica Moldova, care învață în Rusia, să se prezinte la locul de studii. În context, l-am rugat pe omologul rus să examineze posibilitatea de a relua traficul aerian și feroviar dintre țările noastre”, a declarat Igor Dodon. 

Vladimir Putin a precizat că Rusia este gata să aloce până la jumătate de miliard de ruble pentru a sprijini întreprinderile agricole din Moldova.

Oficialii au mai discutat și despre creditul rus care nu putut fi accesat după decizia Curții Constituționale. 

Президент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане - Sputnik Moldova
Putin: Rusia va sprijini financiar fermierii moldoveni
„Am discutat cu președintele Federației Ruse despre evoluția negocierilor privind obținerea de către Republica Moldova a împrumutului rus în valoare de 200 milioane de euro”, a precizat Igor Dodon. 

La sfârșitul săptămânii trecute, șeful statuluia anunțat că recent au avut loc negocieri între reprezentanții ministerelor finanțelor ale Republicii Moldova și Federației Ruse. 

Anterior, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova are nevoie de resurse financiare, iar creditul rusesc este o salvare pentru țara noastră, mai ales acum, în această perioadă dificilă. Anterior, el a menționat toți deputații vor vota pentru acest proiect în luna octombrie, ca până la sfârșitul anului banii să fie deja în țară. 

Guvernul Republicii Moldova a convenit anterior asupra unui credit în valoare de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă, dar contractarea lui a fost blocată printr-o decizie a Curții Constituționale, la sesizarea forțelor politice de opoziție, care au contestat acordul încheiat de părți. Acum, autoritățile trebuie să negocieze creditul din nou.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0