Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Energia termică și electrică produsă în Moldova din surse regenerabile

© Sputnik / OsmatescoSergiu Robu
Sergiu Robu - Sputnik Moldova
Abonare
Producția energiei regenerabile rămâne doar un obiectiv de lungă durată pentru Republica Moldova. Despre potențialul energetic a țării noastre și obstacolele pentru dezvoltarea segmentului am aflat de la expertul în energetică Sergiu Robu.
Energia termică și electrică produsă în Moldova din surse regenerabile

Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii Obiectiv, expertul Sergiu Robu a vorbit despre cele două tipuri de energii – cea electrică și termică. Potrivit lui, la capitolul energie termică, țara noastră a atins practic obiectivul propus până în 2020 de a obține energia din surse regenerabile.

"40 de procente din căldura produsă în Republica Moldova este din surse regenerabile și anume bio-masă. La acest capitol stăm bine", a subliniat el.

Expertul susține că problema principal este în sectorul energiei electrice. Doar 2% din energia electrică consumată în Republica Moldova este obținută din surse regenerabile. Asta în condițiile în care țara noastră are un potențial uriaș în ceea ce privește sursele de obținere a energiei verzi.

"Problema principală este că sectorul energetic este integrat și dacă noi dorim să conectăm o sursă nouă de energie la sistemul energetic, spre exemplu 1megawatt, acest lucru înseamnă că  altă centrală electrică din sistemul energetic național trebuie să producă cu 1 megawatt mai puțin", a subliniat Sergiu Robu.

În același timp, la orizont se ivește și altă problemă – costurile. În Republica Moldova, costul de producere în medie la tot sectorul energetic este de cinci cenți, pe când în țările europene este de 20 cenți. Acest lucru se datorează faptului că în țara noastră nu s-au făcut investiții în reabilitarea surselor, echipamentele sunt vechi. Însă, odată cu investirea în acest sector energia va deveni mai scumpă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0