Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video – Minsk: Miliția a început reținerea protestatarilor

© REUTERS / TUT.BYProteste la Minsk
Proteste la Minsk - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile i-au reținut pe câțiva participanți la acțiunile de protest neautorizate de la piața Komarovsk din Minsk, au anunțat pentru RIA Novosti responsabili din cadrul departamentului forțelor de ordine din capitala Belarus.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. "Câțiva oameni au fost reținuți pentru că au încălcat legislația privind manifestațiile de masă", a declarat un reprezentat al structurilor de apărare a ordinii publice pentru agenția de presă RIA Novosti.

Corespondentul RIA Novosti transmite de la locul evenimentelor că milițienii au reținut cel puțin trei femei. Una dintre ele este activista Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani. Femeia, care purta un tricolor alb-rolul-alb, a fost reținută de doi luptători din cadrul detașamentului de miliție cu destinație specială. În momentul reținerii, Nina Baghinskaia se împotrivea și striga.

Граница Польши - Sputnik Moldova
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul
Pentru ziua de astăzi opoziția din Belarus a planificat în Minsk un nou marș al femeilor. El trebuia să înceapă pe Piața Victoriei, dar cu o oră înainte de manifestație a fost închisă stația de metrou din preajma pieței. Atunci protestatarii au fost îndemnați pe un cont de Telegram să meargă la Piața Komarovsk, ca să-i păcălească pe milițieni.

În data de 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, la care, potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, a învins Lukașenko, care a acumulat 80,1 la sută din voturi. Potrivit legislației belaruse, inaugurarea președintelui ales trebuie să se desfășoare în două luni din ziua alegerilor, au declarat pentru RIA Novosti reprezentații CEC din Belarus.

Morman de gunoi, stația de troleibuz Mitropolit Dosoftei - Sputnik Moldova
Societate
Video – Șocant: Cum se vede Moldova din Belarusul protestatar
Miercuri, în mod cu totul neașteptat, șeful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, Lidia Ermoșina, a anunțat pentru agenția de știri Belta că președintele ales, Alexandr Lukașenko, a intrat în exercițiu funcțiunii și că ea i-a înmânat legitimația de șef al statului. Ceremonia de învestire a avut loc în Palatul Independenței.

Opoziția contestă rezultatele alegerilor și desfășoară acțiuni de protest care au loc până în ziua de astăzi. În primele zile de protest, pe străzi au fost scoase forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care nu sunt de acord cu rezultatul scrutinului. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 130 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Autoritățile au confirmat că trei protestatari au decedat. Paralel cu acțiunile desfășurate împotriva lui Lukașenko, în Minsk au loc și manifestații în susținerea acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0