VHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Evgheni Primakov a fost numit șef al Rossotrudnichestvo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. El a promis imediat schimbări majore în activitățile Agenției ruse. Unul dintre subiectele sensibile pe care le-a prezentat noul șef al Rossotrudnicestvo se referea la sistemul de alocare a cotelor pentru studii în universitățile rusești pentru cetățenii străini.
"Numărul cotelor se va majora - președintele (președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - ed.) a spus că vor fi mai multe. Până în 2023, numărul cotelor ar trebui să se dubleze. Dar colegii mei din Ministerul Educației și Științei, din Duma de Stat, discută despre faptul că chestiunea în sine legată de aceste cote nu este una foarte eficientă", a declarat pentru Sputnik șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.
Și a adus drept exemplu Belarusul pentru care a fost alocat un număr mare de locuri finanțate din buget în universități, dar Rusiei îi „este greu să concureze chiar și cu Polonia”.
"Polonezii oferă oportunitatea nu numai de a studia, ci și anumite burse, acordă granturi pentru studenți. Este dificil pentru noi să concurăm dacă noi le propunem tinerilor doar să vină să studieze. Trebuie să îmbunătățim sistemul astfel încât, la un moment dat, cel puțin unele dintre aceste cote să aibă o componentă de granturi și burse. Adică nu doar să vină și să învețe, ci să li se ofere bilet pentru a ajunge la destinație, posibilitatea de a plăti pentru locuință sau cămin”, - a spus Primakov.
Rossotrudnicestvo este interesată ca studenții străini care vin în Rusia să devină specialiști de înaltă calificare, experți în domeniul în care studiază, a subliniat șeful agenției. Și, după studii, să se întoarcă acasă, să ocupe acolo funcții importante pentru ei și să-și găsească un loc de muncă bun. Cu toate acestea, în cadrul sistemului actual, aceste planuri deseori nu reușesc să devină realitatea.
"Există tineri care vin în Rusia, ajung în circumstanțe complicate, merg să lucreze ca îngrijitori, șoferi de taxi. Acest lucru este greșit chiar și din punctul de vedere al cheltuirii fondurilor bugetare pentru formarea acestor tineri", a explicat șeful Rossotrudnicestvo.
Și a adăugat că până în prezent nu există planuri clare pentru reformarea sistemului de alocare a cotelor, „planurile reprezintă deja ceva mai mult sau mai puțin clar, elaborat”, problema este încă discutată. Însă fără o reformare serioasă nu se va putea merge mai departe”, este convins Primakov.
Chestiunea creșterii cotelor de la 15 la 30 de mii de locuri bugetare pentru studenții străini a fost larg discutată în Duma de Stat la începutul anului 2020. Apoi, președintele comisiei Dumei pentru CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a spus că cele 15 mii de locuri nu corespund rolului internațional și forței umanitare a Rusiei. Și a adus drept exemplu Polonia, care alocă 10 mii de locuri bugetare numai pentru cetățenii din Belarus și România, care oferă studii gratuite pentru 5 mii de cetățeni Moldoveni anual. În același timp, numărul cererilor de la străini pentru a studia în Rusia s-a apropiat de 100 de mii. Drept urmare, Ministerul Educației și Științei intenționează să majoreze cotele pentru studenții străini până la 30 de mii de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova