Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Va crește sau nu prețul la combustibil după aplicarea noii taxe de drum

© Sputnik / OsmatescoRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Roman Chircă salută decizia autorităților de a include, în anul viitor, taxa rutieră în structura accizului la combustibil, doar că Guvernul va trebui să identifice un mecanism clar pentru ca povara accizului să fie distribuită corect.
Expert: Va crește sau nu prețul la combustibil după aplicarea noii taxe de drum

Guvernul a anunțat o schimbare în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care intenționează să renunțe la taxa rutieră în favoarea includerii ei în accizul la combustibil. Toți se întreabă dacă prevederea respectivă va avea ca efect creșterea prețurilor la combustibil.

Expertul Roman Chircă consideră că acest concept este unul bun, doar că vor conta foarte mult detaliile privind implementarea acestui mecanism.

„Importante sunt detaliile - care va fi mărimea acestui acciz raportat la media de consum de carburant pentru un conducător auto. În majoritatea țărilor europene ele sunt incluse în structura accizului. Avem diferite modele, în unele state peste 50% din prețul carburantului vândut sunt accize, în Olanda el ajunge până la 70%, de aici și prețul mai mare la combustibil. Moldova are un avantaj, este o țară mică, distanțele sunt mici. Vor conta detaliile privind aplicarea acestei norme, cum ar fi identificarea consumului mediu de benzină pentru un conducător auto, iar mărimea acestui acciz  nu ar trebui să fie mai mare decât actuala taxă rutieră”, a precizat expertul.

El mai spune că, odată cu implementarea acestor prevederi fiscale, cei care vor circula mai puțin vor plăti mai puțin, iar companiile care dețin multe unități de transport și au un impact de uzură a drumului mai mare vor achita mai mult. Expertul economic a vorbit și despre creșterea prețurilor la carburanți după implementarea acestui concept. El este de părere că statul va trebui să cuantifice mărimea acestui acciz în noua structură a prețurilor la carburanți, iar accizul ar trebui să crească proporțional cu mărimea taxei rutiere.

Авто на парковке - Sputnik Moldova
Guvernul anunță schimbări radicale pentru șoferii moldoveni - iată de când

„Un alt semn de întrebare ar fi, dacă vom avea sau nu o creștere la prețul carburanților. Scăderea cotațiilor la petrol din ultima perioadă ne arată o reducere a prețurilor la combustibil, de aceea noua valoare a accizului ar trebui să fie compensată de scăderea cotațiilor la bursă. În Moldova valoarea accizului este de 20%, mai mic decât în statele din regine. Important este să cuantificăm mărimea acestui acciz în noua structură a prețurilor, iar accizul ar trebui să crească proporțional cu mărimea taxei rutiere”, a concluzionat Roman Chircă.

Până la sfârșitul anului 2019, în Moldova erau înregistrate 648 de mii de autoturisme, 185 de mii de camioane și 21 de mii de autobuze și microbuze. Peste 500 de milioane de lei sunt transferați anual la Fondul Rutier din toate taxele rutiere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0