Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale 2020: Declarațiile lui Igor Dodon

© Sputnik / Mihai CarausЦик Игорь Додон
Цик Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Alegeri prezidențiale 2020: Cele mai importante declarații făcute de candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

1 noiembrie

Igor Dodon a făcut declarații de presă imediat după închiderea secțiilor de votare. Acesta s-a adresat cetățenilor în calitate de președinte al Republicii Moldova, de candidat la șefia statului, dar și în calitate de președinte și candidat totodată. În calitate de președinte al Republicii Moldova Dodon a mulțumit tuturor cetățenilor care au votat, indiferent pentru cine.

”În calitate de președinte al Republicii Moldova vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor care au participat astăzi la alegeri, indiferent pentru cine au votat. Indiferent pentru care din cei opt candidați ați votat, stimați concetățeni, eu vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost foarte activi, atât în interiorul țării cât și în afara țării. Ați dat dovadă de patriotism în primul rând”, a declarat Dodon. 

”Vreau să mulțumesc tuturor colaboratorilor organelor de drept, care au făcut tot posibilul și au asigurat, în opinia noastră, un scrutin corect, liber și democratic. Vreau să vă felicit că în aceste condiții deloc simple ați reușit să asigurați desfășurarea alegerilor în cel mai bun mod”, a mai spus Dodon. 

2 octombrie

Igor Dodon a dat startul campaniei electorale pentru alegerile președintelui Republicii Moldova.

Șeful statului susține că Moldova are nevoie de o politică responsabilă, echilibrată, de conducători care au grijă de oameni.

”Trecem printr-o perioadă dificilă, a fost un mandat destul de dificil. Am dat jos un regim oligarhic în iunie anul trecut, in acest an facem față unei crize fără precedent. Dar în pofida tuturor greutăților, am reușit să menținem stabilitatea”, a subliniat Dodon.

18 septembrie

Despre posibilitatea destabilizării situației de după alegeri

Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unui nou episod ”Președintele răspunde” că nu va îndemna niciodată la destabilizarea situației din țară, indiferent de rezultatele alegerilor. Cu toate acestea, el a precizat că există un motiv pentru care ar putea scoate lumea în stradă.

”Indiferent de rezultat, noi no vom chema oamenii în stradă și nu vom scoate oameni la proteste. Doar într-un singur caz am putea să-i scoatem - pentru a apăra victoria președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Dacă o să vedem că oponenții vor încerca să destabilizeze situația după alegerile prezidențiale, evident că cei care ne susțin pe noi, vor spune: dar noi ce facem? Evident că noi vom face tot posibilul pentru ca să apărăm victoria din acest scrutin, dar eu sunt categoric împotriva destabilizării”, a declarat președintele Dodon.

Despre numărul de secții de votare în afara țării

Igor Dodon admite că numărul secțiilor de votare deschise peste hotare poate fi mai mic decât cel dorit de autoritățile Republicii Moldova – autoritățile unor țări pot invoca riscul de răspândire a COVID-19

”Este posibil ca numărul secțiilor de votare peste hotare să fie mai mic, dar aceasta nu va însemna că alegerile ar fi compromise”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii sale săptămânale „Președintele răspunde” din 18 septembrie.

Despre posibilitatea fraudării alegerilor

Șeful statului este de părere că alegerile din Republica Moldova sunt imposibil de fraudat, întrucât acestea sunt monitorizate din toate părțile.

”Este imposibil de falsificat alegerile. Pentru că în toate secțiile de votare sunt reprezentanții concurenților electorali, plus observatorii străini. De aceea, cei care vorbesc de falsificare, încearcă de pe acum să se victimizeze. Unii anul trecut spuneau că sunt plini de mercur. S-o terminat alegerile, s-o terminat și mercurul”, a spus Dodon.

11 septembrie

Declarația lui Igor Dodon despre posibilitatea amânării alegerilor prezidențiale

Președintele țării nu intenționează să ceară amânarea alegerilor prezidențiale din cauza situației legate de răspândirea COVID-19. El a precizat în cadrul emisiunii sale de pe Youtube ”Președintele Răspunde” că alegeri vor avea loc în mai multe state, iar amânare nu este o soluție în condițiile în care nu se cunoaște cât timp va dura pandemia. 

”Eu nu îmi doresc și sper foarte mult ca alegerile să nu fie amânate pentru anul viitor. Sunt alegeri în mai multe state. Sunt alegeri locale în România, sunt alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii și peste tot situația nu este simplă. De unde știm că dacă amânăm pentru începutul anului viitor situația o să fie mai bună – categoric nu”, a declarat președintele, Igor Dodon.

Igor Dodon a comentat declarațiile liderului PAS, Maia Sandu, care a menționat că dacă câștigă fotoliul de președinte al țării nu are de gând să accepte candidatura lui Igor Dodon la funcția de premier.

”Doamna Maia Sandu s-a mai jurat că nu face coaliție cu Dodon și democrații și va fi fidelă și Maia, ce ai făcu? Anul trecut ai semnat două acorduri cu Dodon și socialiștii. Nu o mai faceți pe Ileana Cosânzeana și lăsați poveștile cu zmei. Dacă va fi necesar, dar va fi să ne așezăm și o să discutăm. Dar pe cine veți înainta la funcția de prim-ministru, pe Usatîi, Șor, Candu? Sau credeți că veți lua majoritatea parlamentară? În vecii vecilor lucrul acesta nu va fi și dumneavoastră știți. Fiți mai pragmatici, mai realiști și nu faceți declarații de dragul declarațiilor căci alegerile trec, dar țara trebuie mișcată înainte”, a declarat președintele Igor Dodon.

Despre fraudarea alegerilor

Președintele Igor Dodon, a comentat declarațiile deputatului PAS Sergiu Litvinenco, care spune că PSRM ar avea intenția de a frauda alegerile din 1 noiembrie.

”Nimeni nu are niciun interes să falsifice. Cine strigă despre falsificare? Cei care înțeleg că vor pierde. Eu cred că diferența va fi de peste 100 de mii de voturi între mine și Maia Sandu, care va fi în funcție de oamenii care vor ieși la vot. Probabil vor fi mai puțini decât în 2017. Falsificarea pe noi nu ne interesează”, a subliniat Igor Dodon.

Dodon reacșionează la acuzațiile liderului PRO Moldova

Fiind rugat să comenteze afirmațiile lui Andrian Candu, care a spus că șeful statului nu doarme nopțile gândindu-se că, dacă pierde alegerile, va trebui să plece din țară pentru așa-zisele abuzuri comise. Igor Dodon susține că Andrian Candu a mai făcut acuzații nefondate în ultimii ani.

”El a făcut multe declarații, acum doi ani spunea că Igor Dodon nu va felicita moldovenii de Revelion, mai nu-și dădea capul la tăiat. Apoi a spus că Dodon nu ajunge la prezidențiale, pun mâna pe masă, după care zicea că îmi va rupe degetele. Și-a rupt Andrian altceva. Și eu și familia dormim foarte liniști, nu am încălcat legea, nu suntem ca cei care au uzurpat puterea în stat mai mulți ani. Dar și ei vor răspunde, totul la timpul lor”, a declarat președintele Igor Dodon. 

10 septembrie

Președintele țării Igor Dodon a comentat decizia Partidului Democrat de a nu înainta niciun candidat la prezidențiale. Șeful statului a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune că la scrutin trebuie să participe cei care au șanse reale de câștig. 

”Să te avânți în turul doi fără șanse. Nu știu pe cine va avantaja. Este o decizie matură și pragmatică, care ține cont de situația reală din Moldova. Nu știu pe cine va avantaja, pe stânga sau dreapta. Timpul va arăta”, a spus președintele.

9 septembrie:

Președintele țării, Igor Dodon, a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea de semnături în favoarea sa, pentru un nou mandat de șef al statului.

”Am luat decizia să particip la alegerile prezidențiale în urma susținerii din partea cetățenilor Republicii Moldova, cu ferma convingere că e necesar de a continua acele inițiative sociale și economice realizate pe perioada primului mandat. A fost unul dificil. În prima perioadă am avut de furcă cu un regim oligarhic pe care ar trebuit să-l dăm jos, în a doua – cu pandemia, seceta și provocări de care n-a mai avut Republica Moldova. Eu cred că am făcut față. În condiții de criză economică, de pandemie, cred că țara are nevoie de stabilitate, de continuarea lucrurilor bune. Trebuie să fim foarte atenți la acei politicieni iresponsabili care se lansează în campanie pentru a se revanșa, fiind sub tutela unor forțe externe. Cred că Moldova are nevoie de un lider puternic, cu caracter, responsabil, care respectă țara și cetățenii, care respectă valorile tradiționale și care are doar cetățenia acestui stat. Sper să fie o campanie democratică, să ne ajute Dumnezeu”, a declarat șeful statului.

Dodon a explicat de ce va candida independent la alegerile prezidențiale

”Nu sunt candidatul PSRM. Însă aceasta nu înseamnă că partidul nu mă susține. Conform legii, președintele nu poate fi membru al unui partid politic. De aceea mă  înaintez în calitate de candidat electoral independent pentru funcția de președinte al Moldovei. Evident, vor fi multe partide care își vor exprima susținerea pentru candidatura mea la diverse etape”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0