Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sănătate: Riscurile la care se expun adulții

© Sputnik / Miroslav RotariAbraș Marcel
Abraș Marcel  - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "ATITUDINI" șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a enumerat riscurile la care se expune o persoană în vârstă de 40 de ani care suferă de hipertensiune și are colesterolul ridicat.
Sănătate: Riscurile la care se expun adulții

Specialistul a prezentat niște indici îngrijorători pe care cu siguranță multă lume nu le cunoaște și nici măcar nu le putea intui. Potrivit lui, un pacient de 40 de ani cu valori crescute ale tensiunii arteriale și colesterolului are același risc de deces pe parcursul a zece ani, precum un pacient de 60 de ani, care nu suferă de aceste probleme de sănătate.

"Persoanele de după 40 de ani care suferă de obezitate, au tensiune arterială și încă și fumează trebuie să gândească că riscul lor de deces,  în următorii zece ani, este unul foarte mare. Acesta ajungând chiar și până la 40 de procente", a declarat el.

Marcel Abraș spune că o ieșire din situație ar fi monitorizarea stării de sănătate la medicii specialiști,  scăderea colesterolului și valorilor tensiunii arteriale. Totodată, dacă persona trece din grupa de fumători în cea de nefumători, atunci riscul de a ajunge la o asemenea situație scade semnificativ.

Potrivit unor statistici prezentate de Agenția Națională de Sănătate Publică, mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile, decât de bătrânețe. Aproximativ 89 la sută din cazurile de deces sunt provocate de maladiile cronice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0