Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primul medicament anti-Covid, în curând gratuit în Moldova

© AFP 2024 / ULRICH PERREYRemdesivir
Remdesivir - Sputnik Moldova
Abonare
Pacienții infectați cu noul tip de coronavirus vor beneficia în tratamentul lor de un medicament nou.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Primul medicament autorizat pentru tratamentul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus ajunge în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc.

Московская антидопинговая лаборатория - Sputnik Moldova
Occidentul pierde cursa privind crearea vaccinului anti-COVID-19
Potrivit acestuia, Remdesivir, medicamentul cumpărat din India, de la producătorul licențiat Hetero Healthcare, va ajunge vineri în țara noastră.

„Producătorul este cu renume mondial și deține aproximativ 36 de locații de producere cu peste 20 de mii de angajați. Compania producătoare deține licența pentru producere din partea companiei Gilead”, a precizat Priseajniuc.  

Rusia: Data când se încheie studiile clinice pentru al doilea vaccin împotriva COVID-19>>>

Directorul AMDM spune că a fost autorizată o cantitate de două mii de flacoane, iar prima tranșă va constitui 1 200 de flacoane. Acesta mai spune că medicamentul va ajunge în instituțiile medicale după procedura de licitație efectuată de Centrul de Achiziții Publice. În funcție de necesitățile fiecărei instituții medico-sanitar publice, va fi stabilită cantitatea distribuită către acestea.

„Se va ține cont în special de instituțiile medicale strategice care tratează pacienții infectați cu COVID-19”, a precizat directorul Agenției.

Cele două mii de doze de medicament vor fi distribuite pacienților în mod gratuit și sunt suficiente pentru tratamentul a aproximativ 330 de persoane.

Imediat ce va ajunge în Republica Moldova, medicamentul pentru tratamentul COVID-19 va trece laboratorul controlului calității, procedură care durează 1-2 zile, iar săptămâna viitoare, cel mai probabil, va fi plasat pe piață.

Reacțiile adverse cauzate de medicamente - o campanie a Agenției Medicamentului - Sputnik Moldova
Societate
Studii clinice privind tratamentul COVID-19: Cine și pe seama cui le efectuează în Moldova

Eremei Priseajniuc spune că Agenția este în discuții permanente cu producătorii autohtoni, distribuitorii, Ministerul Sănătății pentru identificarea celor mai bune soluții de tratament, inclusiv prin companiile de cercetare în domeniul studiilor clinice.

„Avem producători autohtoni care au realizat unele medicamente incluse în protocoalele clinice și utilizate în schemele de tratament COVID-19”, a mai spus Priseajniuc.

Acesta mai spune că au fost inițiate discuții cu diverși distribuitori imediat ce au apărut informații despre apariția unor noi produse medicale incluse în tratamentul noului coronavirus.

Când va ajunge în Moldova medicamentul rusesc anti-COVID "Areplevir"

„Cu câteva zile în urmă, în Federația Rusă a fost plasat pe piață medicamentul Areplevir. A fost distribuit în farmacii și comercializat în baza prescripțiilor medicale. Urmează să ne documentăm suplimentar, iar în cazul în care se va ajunge la concluzia că este un produs care și-a demonstrat eficiența, cu siguranță vom întreprinde tot spectrul de măsuri pentru a asigura cetățenii cu medicamente sigure și eficiente”, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.  

Detalii despre studiul clinic pentru pacienții cu COVID-19 la Spitalul "Timofei Moșneaga>>>

Potrivit directorului AMDM prețul negociat de distribuitorul din Republica Moldova este de aproximativ 1 500 – 1 600 de lei per flacon. Prețul pentru produsul original a fost stabilit de aproximativ 390 de dolari, practic de patru ori mai mult.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0