Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Video: Lukașenko, învestit în funcția de președinte - detalii

© AP Photo / Andrei StasevichПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото
Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Lukașenko a preluat oficial noul mandate de președinte. La Minsk a avut loc ceremonia de inaugurare a șefului statului. Câteva sute de persoane au fost invitate la ceremonia de inaugurare, printre care înalți oficiali, oameni de știință, cultură și din lumea sportului.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Șeful ales al statului, Aleksndr Lukașenko, a preluat funcția de președinte al Belarusului. Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Independenței, transmite Sputnik Belarus.

Inaugurarea a fost ținută în secret, iar secretarul de presă al șefului statului Natalia Eismont  a spus astăzi într-un comentariu pentru RIA Novosti că „mai aproape de momentul inaugurării, vă vom informa cu siguranță”.

Президент Белоруссии А. Лукашенко дал интервью российским журналистам - Sputnik Moldova
Rusia
Lukașenko: Belarus e dispus să continue integrarea cu Rusia

Distinși oaspeți au fost invitați la reședința președintelui belarus în ultimul moment. La ceremonie au participat membri ai Parlamentului, oficiali, precum și reprezentanți ai mass-media de stat și ai societății civile.

Conform Constituției țării, Alexander Lukașenko a depus jurământul în limba belarusă, jurând „să servesc cu fidelitate poporul Republicii Belarus, să respect și să protejez drepturile și libertățile omului și cetățenilor, să respect și să protejez Constituția Republicii Belarus, să îndeplinesc cu sfințenie și conștiinciozitate îndatoririle înalte care mi-au fost încredințate”.

După aceea, șeful statului a semnat actul depunerii jurământului, după care șeful CEC Lidia Ermoșina i-a înmânat lui Alexandru Lukașenko adeverința de președinte al Republicii Belarus.

În discursul rostit în cadrul ceremoniei de inaugurare, Lukașenko a declarat că belarușii nu au ales doar un președinte, ci și-au apărat pacea socială și suveranitatea. De asemenea, el a menționat că prea funcția cu un sentiment de mândrie pentru poporul său, care “a trecut cu succes un test al rezistenței convingerilor lor”.

Участники акции протеста в Минске - Sputnik Moldova
Politică
Belarusul a evitat sancțiunile Uniunii Europene
“E o zi a victoriei noastre și a voastre”, a subliniat șeful statului, adăugând că nu poate și nu are dreptul “să-i abandoneze pe belaruși”.

De asemenea, Lukașenko a promis că politica socială va rămâne o carte de vizită a țării, susținând că ”revoluția colorată” a eșuat, în pofida „unor provocări fără de precedent” și „a unor incitări diabolice din afară”.

Principala campanie electorală din Belarus s-a încheiat pe 9 august. Potrivit datelor oficiale, 80,1% dintre alegători au votat pentru Lukașenko. Rata de participare a fost de 84,28%, peste 40% dintre bieloruși au votat anticipat.

După anunțarea rezultatelor, au început protestele cetățenilor din Belarus, care își exprimă astfel dezacordul cu rezultatele alegerilor prezidențiale din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0