Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Belarusul a evitat sancțiunile Uniunii Europene

© Sputnik / Viktor Tolochko  / Accesați arhiva multimediaУчастники акции протеста в Минске
Участники акции протеста в Минске - Sputnik Moldova
Abonare
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană nu au adoptat astăzi sancțiuni împotriva Belarus, zădărnicind apelurile făcute de Svetlana Tihanovskaia.

BRUXELLES, 21 sept - Sputnik, Daniela Porovăț. Şeful diplomaţiei europene, Joseph Borell, a declarat că există ”o voinţă clară de a adopta sancţiuni”, dar acestea nu au fost adoptate în lipsa unanimității necesare. Desigur că Borell s-a supărat și a amenințat că ”dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră”, conform declarațiilor făcute într-o conferinţă de presă.

Proteste la Minsk - Sputnik Moldova
Noi rețineri la Minsk și în alte orașe ale Belarusului

“Deși există o voință clară pentru sancțiuni, nu a fost posibil să facem asta pentru că unanimitatea nu a fost întrunită. Problema va trebui discutată de șefii de stat sau de guvern la Consiliul European din această săptămână”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

Belarusul a avut noroc cu Ciprul care a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

"Reacția noastră la încălcarea valorilor și principiilor noastre fundamentale ... trebuie să fie consecventă", a declarat la Bruxelles ministrul cipriot de externe Nikos Christodoulidis, aluzie la faptul că unele state UE refuză să fie de acord cu sancțiunile cerute de Cipru împotriva Turciei.

Din nefericire, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunţat pentru sancțiuni de urgență, ba chiar şi-a anunţat omologii că Bucureştiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk şi opoziţie.

UE anunţase la sfârşitul lui august că va bloca active şi va interzice deplasările unor oficiali belaruşi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0