Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoze sumbre: 70 la sută din afacerile HoReCa, lichidate

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 70 la sută din afacerile sectorului HoReCa vor fi lichidate din cauza crizei provocate de pandemie. Declarația îi aparține economistului Roman Chircă și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.
Prognoze sumbre: 70 la sută din afacerile HoReCa, lichidate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul economic Roman Chircă a remarcat că în ultimii ani în sectorul HoReCa existau probleme sistemice, însă pandemia a dat o lovitură și mai mare, iar restaurantele și cafenelele din țară au fost puse la pământ.

"Starea pandemică a amplificat criza în care se află acest sector deja de mai bine de trei ani […]. Anterior, s-a inițiat micșorarea TVA-ului până la 10 la sută, fapt ce permis reanimarea acestui sector, însă criza pandemică a dat o altă lovitură, iar perioada care urmează va fi una sumbră", a declarat în studioul Sputnik Roman Chircă.

Expertul economic a oferit prognoze deloc îmbucurătoare: 70 la sută dintre afacerile din sectorul HoReCa își vor sista activitatea.

"Starea psiho-emoțională și criza financiară cu care se confruntă cetățenii îi predispune să nu meargă frecvent în rețelele de restaurant, ci doar la ocazii speciale. Am avut o masă de cetățeni care frecventau restaurantele zilnic, acum însă, după câteva luni de consum în condiții casnice, aceștia s-au obișnuit și au înțeles că-și pot economisi și resursele", a subliniat interlocutorul.

Cele mai bune plătite locuri de muncă - Sputnik Moldova
Cele mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

Potrivit expertului, pentru a salva sectorul HoReCa este necesar ca acesta să întreprindă măsuri de remodelare, publicitate și promovare a modului de consum în cafenele și restaurante.

De menționat este că în trimestrul doi al anului curent numărul angajaților din sectorul HoReCa a scăzut cu tocmai 60 la sută. Altfel spus, șase din zece angajați și-au pierdut locul de muncă. 

Amintim că restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului curent, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie. Cu toate acestea, situația rămâne a fi una complicată. Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea până la sfârșitul anului. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0