Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla pe scena politică dacă la prezidențiale învinge un candidat de dreapta

© Sputnik / Mihai CarausVictor Nichituș
Victor Nichituș - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș consideră că un candidat de dreapta, dacă va învinge la prezidențiale, se va confrunta cu mari probleme în ceea ce privește realizarea promisiunilor sale electorale.
Ce se va întâmpla pe scena politică dacă la prezidențiale învinge un candidat de dreapta

Victor Nichituș afirmă că un președinte de dreapta, dacă va învinge la alegeri, va avea în față un Parlament neloial, cu puține șanse de a fi dizovat. Prin urmare, spune expertul, el va trebui pe parcursul unei perioade bune a mandatului să coabiteze cu actuala majoritate sau cu cele care se vor forma.

„În cazul în care ar învinge un candidat de dreapta, am putea avea o cădere a Guvernului sau o tentativă de a demite Executivul. Spre exemplu, dacă doamna Maia Sandu ar ajunge președinte, ea va dori să provoace intenționat alegeri parlamentare anticipate, dar să nu uităm că declanșarea lor este de competența Legislativului și nu a șefului statului. Președintele este doar o verigă în această procedură, dar nu una determinantă în declanșarea unei crize politice în Parlament”, a precizat Victor Nichituș.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Societate
Sandu sau Dodon? Pe cine preferă să vadă moldovenii în funcția de președinte - Sondaj
El spune că un președinte de dreapta ar putea să se confrunte cu un Parlament care nu i-ar fi loial sau să coabiteze cu o majoritate incomodă pentru că va trebui să-și realizeze programul electoral.

„În cazul în care Maia Sandu va deveni Președinte, am putea asista și la o reconfigurarea a majorității parlamentare pentru a investi un nou Guvern, și acest scenariu nu putem să-l excludem. Există și un scenariu când socialiștii cu democrații vor menține această majoritate parlamentară, iar un Președinte de dreapta, cine n-ar fi el, va avea un mandat complicat în raport cu un Guvern pe care nu-l va putea controla”, a concluzionat Victor Nichituș.

Alegerile prezidențiale în Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0