Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier

© Sputnik / Игорь Онучин / Accesați arhiva multimediaПерец
Перец - Sputnik Moldova
Abonare
Micii producători agricoli sunt mâhniți că intermediarii, care cumpără de la marii producători, obțin venituri mai mari decât ei. Un fermier i-a vorbit reporterului Sputnik despre cât de importantă este fidelitatea clienților pentru supraviețuirea micilor producători.  

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. O familie dintr-o suburbie a Chișinăului, tatăl și doi fii căsătoriți și având copii, dețin o afacere în agricultură în care investesc pe durata întregului an, iar câștigul le vine doar toamna.

Салат, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Cumpărături la Chișinău: Mâncăm salată, la murături ne vom gândi pe urmă - Video

Cultivarea ardeilor dulci este afacerea lor, pe care o dețin din 1997.

Din aceasta se întrețin cu toții, împreună cu soțiile și copii. Angajează și oameni din localitate pentru plantarea și îngrijirea răsadului, recoltarea ardeilor, prelucrarea terenului. Dar ardeii îi vând doar ei la piețe agroalimentare din Chișinău – tatăl și fiii, nu încredințează nimănui comercializarea legumelor, nu doresc să apeleze la intermediari.

Familia deține în proprietate în total 10 hectare de pământ, dar ardei cultivă în fiecare an doar pe un hectar și jumătate.

„Numai pe un hectar și jumătate din cele 10 hectare creștem ardei și în fiecare an le mutăm locul, pentru ca să crească mai bine”, a povestit pentru Sputnik unul dintre cei doi fii, Ion.

Deja de vreo 10 ani îi văd toamnă de toamnă la una și aceeași piață agroalimentară din sectorul Botanica al Capitalei. Au reușit să aibă clienți fideli. Locatarii blocurilor din preajmă le cunosc produsul și au încredere în calitatea acestuia. Ardeii dulci pe care-i cultivă sunt un soi deosebit – roșii, cu pereți cărnoși, consistenți, potriviți pentru consum în stare proaspătă și pentru toată gama de rețete la care recurg moldovenii.

Prețul pe care-l cer pentru ardeii cei mai frumoși este de 16 lei kilogramul – au păstrat costul din ultimii ani. Totuși, aspectul ardeilor este mai puțin impresionant decât în anii trecuți – condițiile meteo din acest an au afectat dezvoltarea lor.

© Sputnik / Eleonora LisnicArdei dulci vânduți de fermier la piață
Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier - Sputnik Moldova
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Ardeii cu formă neregulată, de dimensiune mai mică, cu porțiuni deshidratate sau care n-au reușit să se coloreze în roșu până la perioada culesului îi sortează separat și-i vând cu 8-10 lei kilogramul. Dar și aceștia mai ieftini sunt solicitați de clienții fideli, pentru că practic nu cedează în privința calităților gustative și merg perfect pentru rețetele ce presupun umplerea, murarea și fragmentarea lor.

© Sputnik / Eleonora LisnicArdei dulci vânduți de fermier la piață
Intermediarii au un profit mai mare: Necazul unui fermier - Sputnik Moldova
Ardei dulci vânduți de fermier la piață

Un pic mai la deal în aceeași piață, mai mulți intermediari vând ardei dulci, roșii, galbeni sau verzi, din alte soiuri, cu pulpă mai puțin consistentă. Prețul cerut de aceștia pentru ardeii lor de calitate superioară este în medie de 12 lei.

„Vedeți?, întreabă Ion. Ei cumpără ardeii de la mari producători, de la baza angro, cu 5-6 lei kilogramul și-i vând cu 12 lei aici. Practic, fără să facă nimic, intermediarii câștigă până la 7 lei de la un kilogram vândut. Noi însă avem o sumedenie de griji – de la prelucrarea pământului și cumpărarea semințelor în fiecare an până la cules și grija pentru transportare și vânzare. Și la fiecare pas avem cheltuieli. În plus, le dăm și altora de lucru.”.

L-am întrebat pe producătorul agricol în ce măsură recolta de ardei le-a fost afectată de condițiile meteo anul acesta.

Овощи - Sputnik Moldova
Cartofii indigo devin tot mai populari la moldoveni: Iată avantajele – Foto, Video

„Aș zice că recolta este mai slabă în proporție de vreo 25-30%. Ne-au afectat primele ploi din primăvară. Nu seceta. Ardeilor nu le place multă apă. De la multe ploi ei devin acizi”, a povestit fermierul.  

Seceta nu a avut consecințe dramatice pentru afacerea lor – dispun și de sistem de irigare. Potrivit lui Ion, inițial au avut pentru afacerea lor de familie un sistem de irigare sovietic, în care apa era pulverizată de sus către plante. Acum câțiva ani și-au cumpărat un sistem de irigare modern, prin picurare – apa este turnată direct la rădăcină. Fermierul mi-a demonstrat pe telefon fotografii realizate pe plantație, din care devine clar cum sunt irigate plantele, din ape subterane.     

Acum, agricultorul contează pe fidelitatea clienților vechi, pe faptul că, în pofida pandemiei cu noul coronavirus, aceștia n-au fost nevoiți să renunțe la planurile lor de cumpărare a ardeilor pentru consum curent, pentru congelare și diverse conserve pentru iarnă.

În cadrul concurenței cu marii producători, succesul micilor producători, capacitatea lor de a rezista depinde foarte mult de măsura în care reușesc să-și fidelizeze clienții, să le câștige și să le păstreze încrederea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0