Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine plătește când se fură uleiul din transformatoare

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaTransformator electric
Transformator electric - Sputnik Moldova
Abonare
Unii hoți nu se gândesc nici la sănătatea lor când vine vorba să fure ceva. De exemplu, cei care sustrag ulei din transformatoarele de electricitate se expun unui risc enorm. Și până la urmă nu au mari câștiguri, ci mai degrabă suferă oamenii care rămân fără lumină.

CHIȘINĂU, 22 sept. - Sputnik. Multe localități din țară rămân pe parcursul anului fără energie electrică din cauza hoților care fură uleiul din transformatoare. Din această cauză, tot sistemul se defectează, oamenii rămân fără lumină, iar Întreprinderea „Premier Energy Distribution” are nevoie de timp pentru a restabili totul.

Последствия сильного ветра в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Vântul face ravagii: Sute de localități fără lumină, copaci doborâți, clădiri avariate
Cele mai multe furturi au fost înregistrate de la începutul lui 2020 în localități din raioanele Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești și Cahul, iar prejudiciul total este de circa 400 de mii de lei.

”Statistica furturilor variază. De la începutul anului au avut loc 24 de cazuri. În urma furtului, instalațiile electrice se defectează și acestea fie trebuie înlocuite total, fie sunt reparate. Evident că se pierde mult timp pentru asta, iar din această cauză au de suferit în primul rând cetățenii. Au fost cazuri când stația electrică începea să se aprindă și putea să fie explozii de mari proporții, cu pierderi de vieți omenești, adică consecințe grave. În astfel de momente, au loc salturi de tensiune, iar cetățenii pot rămâne fără electrocasnice”, susține Vasile Gribincea, responsabil de relațiile cu presa din cadrul companiei „Premier Energy Distribution”. 

© Photo : Premier Energy Distribution Harta localităților de unde s-a furat ulei dielectic
Cine plătește când se fură uleiul din transformatoare - Sputnik Moldova
Harta localităților de unde s-a furat ulei dielectic

La ce folosesc hoții uleiul furat 

Uleiul din transformator are destinație industrială și se folosește în sectorul energetic, însă contrar destinației și cu riscuri mari, unii îl folosesc la utilajele agricole, tractoare, mecanizatoare, fac focul în sobă. Totuși, este foarte toxic. El are un cost de producere nu forte mare, dar prejudiciile sunt mari, susțin experții.

Лампочка - Sputnik Moldova
Societate
Capitala și numeroase localități din țară vor rămâne astăzi fără lumină
Cel mai recent caz a avut loc în data de 8 septembrie, în localitatea Șofranovca din raionul Cantemir, unde persoane neidentificate deocamdată de către poliție au distrus mecanismul de blocare și au extras uleiul din rezervorul transformatorului. În urma furtului uleiului, transformatorul ce a lucrat un timp în regim de avarie a ieșit din funcție, fiind necesară înlocuirea lui. Astfel, întreprinderea a suportat un prejudiciu de 15 mii 348 de lei, ceea ce constituie costul lucrărilor de reparație și de înlocuire a transformatorului deteriorat, inclusiv costul uleiului furat. De menționat că în localitatea Șofranovca nu este prima dată când se întâmplă un astfel de caz. Și în data de 19 iunie a fost furat uleiul dielectric.

Cine plătește pagubele?

”Întreprinderea are un plan de activitate și investiție,  iar aceste cazuri de furturi sunt catalogate ca niște abateri. Din păcate, sunt aceste pierderi le suportă toți consumatorii. Aceste cheltuieli sunt calculate în pierderile companiei la sfârșitul anului și sunt reflectate în tarif. Despre asta este anunțat și ANRE. Asta demonstrează că este o problemă care afectează întreaga societate, nu doar compania”, susține Vasile Gribincea. 

Au fost identificați hoții?

La fiecare caz, întreprinderea ”Premier Energy Distribution” sesizează Poliția pentru a identifica făptașii. Se pare însă că din cele 24 de cazuri înregistrate de la începutul anului, oamenii legi nu au reținut niciun hoț. Am solicitat un comentariu la acest subiect de la Inspectoratul General de Poliție, iar purtătorul de cuvânt al instituție, Mariana Bețivu, a declarat că Inspectoratul Național de Investigație se ocupă cu aceste cazuri în comun cu procurorii.

”Sunt pornite dosare penale pe furt, dar deocamdată, într-adevăr, nu este nimeni reținut. Investigațiile continuă”, a spus Mariana Bețivu. 

Oamenii legii vor informa societatea atunci când vor deține informații publice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0