Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vântul face ravagii: Sute de localități fără lumină, copaci doborâți, clădiri avariate

© Photo : Facebook / Ольга СкляроваПоследствия сильного ветра в Кишиневе
Последствия сильного ветра в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Vântul puternic face prăpăd în Republica Moldova. Mai multe localități au rămas fără lumină, iar câteva posturi vamale și-au sistat activitatea.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Peste 100 de localități din toată țara au rămas î această dimineață fără curent electric, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Șeful Departamentului Relații Publice al Premier Energy Moldova, Vasile Gribincea, a declarat pentru Sputnik Moldova că mai multe sate și suburbii din țară au resimțit deja efectele vânturilor puternice. Primele deconectări în rețea au început la ora 08:00.

„Vântul a creat probleme la mai multe linii electrice. După ora 8:00 au început primele deconectări în rețeaua de energie electrică. Către ora 12:00 un număr de 32 de localități au rămas parțial sau în totalitate fără electricitate", a comunicat Vasile Gribincea

Ветер - Sputnik Moldova
Alertă de vreme rea în țară: Meteorologii au instituit cod portocaliu

Potrivit acestuia, probleme privind furnizarea energiei electrice au fost înregistrate la Orhei, Nisporeni, Călărași, Hâncești, Ialoveni. Pene de curent s-au înregistrat în orașul Vatra, municipiul Chișinău.

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, 23 de linii electrice, care acoperă 80 de localități în zona de activitate a operatorului sistemului de distribuție S.A. „Red Nord”, au rămas fără tensiune din cauza rafalelor puternice.

Pentru a remedia problema, echipele operative lucrează în regim de urgență. Astfel, „aproximativ 40 de echipe de tehnicieni sunt implicate acum în procesul de reconectare a liniilor avariate, dar dacă va fi necesar, numărul brigăzilor va crește”, a mai spus pentru Sputnik Moldova șeful Departamentului de Relații Publice al Premier Energy Moldova, Vasile Gribincea,

Totodată, posturile vamale de tip debarcader „Molovata”, „Soroca” și „Cosăuți” și-au sistat temporar activitatea din cauza valurilor puternice care perturbă circulația pe râul Nistru.

În aceste condiții, călătorii sunt îndemnați să opteze pentru alte posturi vamale, aflate în proximitate. Informații despre activitatea punctelor de trecere poate fi vizualizată pe pagina web a Serviciului Vamal.

Și salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost alertați pe mai multe drumuri și localități din țară.

Astfel, pompierii au fost solicitați pentru a defrișa copacii doborâți pe drumurile din raionul Nisporeni, Călărași și Soroca, aceștia au intervenit pentru a debloca drumul local din orașul Durlești după ce un arbore s-a prăbușit peste o stație de transport, au înlăturat o țeavă de ventilare care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi la Anenii Noi.

Vântul puternic a deteriorat acoperișul unui bloc de locuit cu cinci niveluri din municipiul Ungheni și a smuls circa 1000 de metri pătrați de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești. De asemenea 53 foi de ardezie au fost smulse de pe blocul administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți.

Amintim, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod portocaliu de vânt puternic valabil până la 20:00.

Fluxul de știri
0