Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de reală este reducerea prețului gazului pentru consumatori

© Sputnik / Miroslav RotariГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul director al ANRE Victor Parlicov explică de ce este reală reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii din Moldova.

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Prețul de achiziție a gazelor ar putea să se reducă simțitor, iar în aceste condiții mulți moldoveni vir prefera s-și încălzească locuințele anume cu acest combustibil, uitând de lemne și cărbune.

În țară s-a creat situația când există premise reale pentru ca în scurt timp consumatorii casnici să plătească mai puțin pentru metrul cub de gaze naturale. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnic Moldova expertul economic, fostul director al ANRE Victor Parlicov.

”Tendința de reducere a tarifului pentru consumatori a devenit evidentă încă la mijlocul anului curent. Prețul de achiziție are legătură în Moldova cu tarifele de pe piața petrolieră. Prețurile la produsele petroliere s-au redus încă din martie 2020. În trimestrul patru, combustibilul de asemenea va avea un cosa minimal comparativ cu anul trecut. Trebuie să ne așteptăm și la o scăderea a prețului de achiziție la gaz”, a menționat Parlicov.

Un consum mai mare de gaze naturale se asociază de regulă în Moldova cu lunile de iarnă, cu perioada rece a anului. Potrivit expertului, anume în primul și în al patrulea trimestru pe piața internațională și se formează tariful final la gaz. Și, este sigur expertul, o mie de metri cubi poate costa în această perioadă în jur de 100 de dolari americani.

Газ - Sputnik Moldova
Societate
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

”În astfel de condiții, putem vorbi despre o reducere a tarifelor pentru consumatori”, a conchis interlocutorul.

Amintim că întreprinderea Moldovagaz, i-a solicitat Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)  să revizuiască tarifele.

„Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali”, menționează furnizorul.

Anterior, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban e declarat în studioul Sputnik Moldova că tarifele vor fi reduse pentru că a scăzut prețul de achiziții al gazelor naturale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0