Chircă: Mulți moldoveni vor deveni în curând șomeri

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
Reducerea activității întreprinderilor și companiilor aduce „roade” - mii de cetățeni vor trebui să-și caute un nou loc de muncă către sfârșitul anului, consideră expertul economic Roman Chircă. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. În studioul Sputnik Moldova, Roman Chircă a remarcat că și până la pandemie în Moldova existau probleme sistemice pe piața muncii, iar după întoarcerea a mii de cetățeni de peste hotare acestea au luat amploare. 

Повар - Sputnik Moldova
Cine ne va găti acum? Restaurantele au pierdut 60% din angajați: „Au plecat cei mai buni”

"Astăzi, populația activă activă este reprezentată de doar 35% din populație. Aceasta este o cifră foarte mică. Chiar și în „îmbătrânita Europă” acest raport este de 60%. Indicatorii noștri indică faptul că țara nu are practic niciun potențial de muncă", a spus interlocutorul. 

Rata oficială a șomajului în Moldova - de aproximativ 4%, este scăzută, deoarece există o lipsă acută de specialiști în principalele sectoare ale economiei republicii.

Situația s-a agravat pe fondul sistării forțate a activității în contextul stării de urgență, care s-a declanșat în primăvară din cauza pericolului răspândirii unui nou tip de coronavirus.

"Foarte mulți angajați ai sectorului HoReCa și-au pierdut locurile de muncă în această perioadă. Multe cafenele, restaurante, întreprinderi au fost închise. Toate acestea vor duce la o creștere semnificativă a șomajului în țară până la sfârșitul acestui an", a declarat expertul economic. 

Pandemia a fost o lovitură puternică pentru sectorul HoReCa, care nu doar a ratat venituri, ci a pierdut cei mai buni specialiști. 

O confirmă fondatorul mai multor rețele de cafenele și restaurante din Chișinău Dumitru Cebotarescu. Anterior el a declarat pentru Sputnik Moldova că a pierdut cei mai buni specialiști în perioada stării de urgență - aceștia au plecat peste hotare pentru că au acumulat datorii. 

Realitatea se vede cel mai bine în cifre - 60% dintre cei care munceau în sector sunt acum șomeri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0