Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politica fiscală pentru 2021, remisă către Parlament

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Un document cu mai multe propuneri fiscale pentru anul 2021 a fost remis deputaților spre examinare. Iată ce include.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Documentul privind politica fiscală pentru anul 2021 a fost remis către Parlament pentru examinare. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu după ședința de luni cu șeful statului și președintele Parlamentului. Potrivit premierului, în document sunt incluse mai multe propuneri care vin să acorde suport financiar în domeniul economic. 

„Includem pentru anul viitor diminuarea taxei pe valoare adăugată pentru fertilizanți, îngrășăminte și alte materiale pentru agricultură. Vom avea o cotă de 12% atât pentru producția agricolă primară, cât și pentru materialele utilizate în domeni”, a precizat Chicu. 

O altă propunere ține de eliminarea impozitării duble a dividendelor, dar și eliminarea taxei rutiere cu includerea părții financiare în accizul la petrol. Astfel, oamenii vor plăti pentru utilizarea drumurilor atât cât folosesc.

„Am discutat și despre procesul de executare a investițiilor capitale planificate pentru acest an. Este vorba în special de drumuri, sisteme de aprovizionare cu apă potabilă. La capitolul drumuri, suntem în acel grafic pe care ni l-am propus, inclusiv ce ține de reparația drumurilor din intravilanul localităților”, a menționate premierul. Acesta a atenționat companiile care execută lucrări de reparație că în cazul în care acestea nu vor oferi calitate, Guvernul nu va da bani. 

Chicu informează că în continuare se elaborează noi proiecte tehnice pentru noi sectoare de drumuri. Asta înseamnă că programul național de reabilitarea a drumurilor va continua pe termen mediu indiferent de situația economică, care protrivit premierului „nu este cea mai strălucită”.

Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu: Votarea va putea fi organizată în școli

Chicu precizează că datele Biroului Național de Statistică privind evoluția Produsului Intern Brut în trimestrul doi al anului 2020 arată că în această perioadă, comparativ cu aceiași din anul precedent s-a atestat o scădere a PIB-ului cu peste 11%. Premierul spune că această diminuare este explicabilă, întrucât în trimestrul doi al anului nu s-a lucrat. 

„Aprilie, mai a fost carantină, iar în următoarele luni activitățile economice doar s-au reluat. Această diminuare este una foarte mare. Pentru primul semestru avem o scădere de 7%. În condițiile acestei comprimări a economiei noi trebuie să asigurăm stabilitate bugetară. Nu am admis și nu vom admite nici o întârziere la achitarea plăților, la onorarea angajamentelor statului atât față de populație cât și față de agenții economici”, a mai precizat prim-ministrul.

În context, premierul a informat că pentru cel de-al III-lea trimestru nu va exista o asemenea diminuare a Produsului Intern Brut. Ce ține de sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, Ion Chicu spune că avansează proiectele din lunca Prutului, mai exact 11 localități din raionul Hâncești. Se propune ca până la finele acestui an, câteva din aceste localități să fie conectate la apeducte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0