Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mihăieș: Cum poate fi oprit traseismul politic în Moldova

© Sputnik / OsmatescoРоман Михэеш, архивное фото.
Роман Михэеш, архивное фото. - Sputnik Moldova
Abonare
Trecerea deputaților moldoveni dintr-o fracțiune în alta a devenit o practică ce definește forul legislativ al țării. Analistul politic Roman Mihăieș a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova cum poate fi prevenit traseismul politic. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. În cadrul emisiunii „Expertiza” de la Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a remarcat că în Parlamentul Moldovei s-a înrădăcinat o practică fără precedent - cetățenii aleg deputații în paza programelor prezentate de partidele care i-au înaintat, iar apoi aleșii uită de promisiunile făcute și pleacă la alte fracțiuni.

”Turism politic” în parlamentul Moldovei 2020 - Sputnik Moldova
”Traseismul politic” în Parlamentul Moldovei - iulie 2020
Roman Mihăieș a explicat cum poate fi oprit traseismul politic. 

„Situația a ajuns la absurd, deja este cunoscut chiar și prețul pentru un „suflet” de deputat. Exustă o modalitate radicală de a soluționa această problemă - de a modifica Constituția. Dar este puțin probabil să fie aprobat acest lucru de către Comisia de la Veneția. Acolo consideră că deputatul este mai întâi de toate „slujitor al poporului”, nu al partidului”, a menționat analistul politic. 

Potrivit expertului, se poate găsi o cale de mijloc în această situație. Mihăieș propune să i se interzică unui deputat, atunci când părăsește fracțiunea, să se alăture altei. 

„Trebuie fixat în legislație acest lucru - dacă parlamentarul refuză să-și depună mandatul, atunci el trebuie să devină independent”, consideră expertul. 

Potrivit analistului, o astfel de normă va permite respectarea procedurii democratice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0