Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

”Traseismul politic” în Parlamentul Moldovei - iulie 2020

Abonare
În luna iunie, a continuat procesul de ”migrație” în rândurile deputaților moldoveni - unii parlamentari au decis să părăsească fracțiunile partidelor datorită cărora au ajuns în forul legislativ suprem al țării.

Plecarea deputaților din fracțiunile lor și aderarea la alte forțe politice din Parlament a subminat majoritatea parlamentară, formată din reprezentanții Partidului Socialiștilor și Partidul Democrat. În loc de 30 de deputați cât avea la început de mandat, fracțiunea PDM a rămas cu 13 parlamentari. În fracțiunea socialiștilor sunt 37 de deputați. În general, PSRM și PDM controlează 50 de mandate, în timp ce minimul necesar pentru funcționarea majorității parlamentare este de 51 de deputați.

Criza democraților moldoveni

Primii care au părăsit PDM și fracțiunea democraților au fost șase deputați, printre care Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari. Ulterior, aceștia au anunțat despre crearea grupului Pro Moldova, precum și faptul că vor susține inițiativele blocului ACUM.

Apoi, la scurt timp, și alți parlamentari au părăsit rândurile Partidului Democrat. Este vorba de Gheorghe Brașovschi și Ruxanda Glavan.

Ștefan Gațcan - Sputnik Moldova
Politică
Ce spune Vasile Bolea despre cererea de demisie din funcția de deputat a lui Gațcan

În data de 8 mai, patru parlamentari au părăsit fracțiunea PDM: Elena Bacalu și Oleg Sîrbu, care și-au exprimat dorința de a se alătura la ”Pro Moldova”, și Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au aderat la fracțiunea partidului Șor.

Pe 18 mai, alți doi deputați au părăsit fracțiunea Partidului Democrat și au anunțat despre intenția lor de a se alătura grupului parlamentar ”Pro Moldova”. Este vorba despre Vasile Bîtcă și Ghennadie Verdeș.

Peste o lună, pe 9 iunie, a părăsit PDM și parlamentarul Angel Agache, alăturându-se grupului ”Pro Moldova”.

Apoi, pe 17 iunie, Efrosinha Grețu și-a anunțat retragerea din facțiunea PDM și aderarea la grupul ”Pro Moldova”.

Declarația deputatului Ștefan Gațcan, ales pe listele Partidului Socialiștilor în timpul alegerilor din circumscripția uninominală Hâncești, despre părăsirea fracțiunii PSRM și intenția sa de a se alătura grupului parlamentar ”Pro Moldova” a apărut pe profilul său de Facebook pe 30 iunie. A doua zi, președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a anunțat că Gațcan a depus o cerere de renunțare la mandatul de deputat. Iar pe 9 iulie, pe pagina de Facebook a lui Gațcan a apărut un mesaj în care acesta declara că și-a retras cererea de demisie din funcția de deputat și că rămâne în cadrul fracțiunii socialiștilor.

”Când va fi momentul de plecat, îmi voi depune mandatul. Dar deocamdată țara are nevoie de o guvernare puternică și eficientă. Și eu, ca deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor, îi voi oferi sprijinul meu”, explica Gațcan.

Parlamentul și președintele au condamnat „traseismul politic”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, pe 26 iunie, că va propune Parlamentului un proiect de lege privind amendarea Constituției cu scopul de a fixa în Legea fundamentală a țării consolidarea mandatului imperativ al deputaților.

"Fac apel către colegii din Partidul Socialiștilor, ei sunt 37 de deputați, să vină cu inițiativa constituțională și știu că sunt deja unele idei de a veni cu un proiect de modificare a Constituției”, a declarat Igor Dodon.

El a subliniat că modificările sunt necesare pentru a le interzice aleșilor poporului să treacă de la o fracțiune la alta. Șeful statului a adăugat că este o procedură îndelungată, dar în curând va fi gata să le ofere deputaților un proiect adecvat.

Totodată, pe 11 iunie, Legislativul a aprobat o declarație care condamna fenomenul „migrației politice” și corupției politice.

Autor al proiectului de hotărâre a Parlamentului a fost fracțiunea Partidului Democrat, care a pierdut jumătate din deputații săi din cauza „traseismului politic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0