Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Italienii votează! Alegeri și referendum în același timp

© Fotolia / fabiomaxL'Altare della Patria a Roma
L'Altare della Patria a Roma - Sputnik Moldova
Abonare
Italienii participă astăzi și mâine la un referendum, care se desfășoară concomitent cu alegerile locale din şapte regiuni. În cadrul plebiscitului este consultată populația cu privire la revizuirea Constituției.

CHIȘINĂU, 20 sept. - Sputnik. Referendumul privind revizuirea Constituției fusese programat iniţial pentru luna martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei. În cadrul acestuia cetățenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord să fie redus numărul deputaților de la 945 la 600. 

Dacă amendamentul constituțional va fi aprobat prin vot, Camera Deputaţilor de la Roma va avea începând cu următoarea legislatură 400 de membri, faţă de 630 cât sunt în prezent, în timp ce Senatul va avea 200, faţă de 315 cât sunt la ora actuală. 

Валюта - Sputnik Moldova
Italia, plan de relansare: salariul minim, impozite mai mici
Circa 51 de milioane de italieni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele două zile ale referendumului, care va fi al şaselea din istoria Republicii Italiene, după cele desfăşurare în anii 2001, 2006 şi 2016. Nu va exista un cvorum de participare, aşadar referendumul va fi validat indiferent de rata prezenţei la urne.

În favoarea acestei reforme a pledat în mod special formaţiunea de guvernământ Mişcarea Cinci Stele (M5S), menţionând necesitatea reducerii costurilor şi a eficientizării instituţiilor, în contextul în care în prezent ''Italia are un parlamentar la fiecare 63.000 de locuitori, proporţia cea mai ridicată în Europa''. Dacă ''Da'' va ieşi câştigător la referendum, în legislativ vor fi accelerate dezbaterile politice, care în prezent se prelungesc din cauza numărului mare de amendamente pentru proiectele de lege prezentate, şi vor fi realizate anual economii de circa 100 de milioane de euro, explică formațiunea.

Reforma este susţinută de asemenea de Partidul Democrat (PD - de centru-stânga) şi de partidul de stânga Liberi şi Egali, formaţiuni din coaliţia guvernamentală, dar şi de formaţiunea ultranaţionalistă Fraţii Italiei şi Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.

În schimb, cei care se opun reducerii numărului de parlamentari susţin că economiile nu vor fi atât de mari şi cred că va fi afectată reprezentativitatea legislativului.

Referendumul se desfășoară concomitent cu alegerile locale din şapte regiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0