Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prezidențiale 2020: CEC a înregistrat încă un candidat

© Sputnik / Mihai CarausЦентральная избирательная комиссия
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat în cursa pentru fotoliul de șef de stat pe candidatul PLDM Tudor Deliu.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Liberal-democratul Tudor Deliu este oficial candidat la funcția de președinte al țării. Comisia Electorală Centrală a examinat listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnături în favoarea lui. 

Tudor Deliu s-a născut pe 29 octombrie 1955, este politician, filolog, magistru în drept constituțional și administrativ.

A fost deputat timp de 10 ani, a fost lider al PLDM timp de aproape doi ani, are o experiență de peste 30 de ani în administrația publică locală.

Cursa pentru fotoliul de șef de stat

Anterior, CEC a înregistrat alți doi concurenți electorali. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” și Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”. Ieri urma să fie înregistrat și liderul PRO Moldova Andrian Candu, dar instituția a respins candidatura lui după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnăturile. 

Тудор Делиу - Sputnik Moldova
Tudor Deliu – biografia candidatului PLDM la președinție

Potrivit reprezentantului CEC, au fost identificate mai multe erori tehnice - date din buletine de identitate expirate, semnături ce ar fi fost repetate sau persoane care aveau domiciliul în altă parte decât era indicat. Andrian Candu a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Totuși, nu s-a atins plafonul minim de 600 de susținători în anumite raioane. 

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a coleca semnături pentru actualul președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0