Tudor Deliu – biografia candidatului PLDM la președinție

© Sputnik / Miroslav RotariТудор Делиу
Тудор Делиу - Sputnik Moldova
Abonare
Tudor Deliu este candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova propus de Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în cadrul scrutinului din 1 noiembrie 2020.

Tudor Deliu a depus pe 14 septembrie la Comisia Electorală Centrală (CEC) documentele și listele de subscripție în susținerea sa. Documentele urmează a fi verificate în decursul a șapte zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea candidatului. 

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
Surpriza zilei de duminică: Vlad Filat, reales președinte al PLDM

Tudor Deliu s-a născut pe 29 octombrie 1955, este politician, filolog, magistru în drept constituțional și administrativ.

A fost deputat timp de 10 ani, a fost lider al PLDM timp de aproape doi ani, are o experiență de peste 30 de ani în administrația publică locală. În biografia sa publicată pe resursele web oficiale nu-și indică locul nașterii. Este căsătorit și are trei copii. Precizează în autobiografie că este veteran al conflictului armat de pe Nistru, în timpul căruia a fost șef al Statului Major de Carabinieri. Este microbist, a jucat fotbal și a antrenat o echipă dintr-o localitate. La rubrica „hobby-uri”, în biografia oficială a indicat „lectura, poezia, muzica, sporturile în echipă”. A fost decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii”. Tudor Deliu, în afară de limba română, mai vorbește franceza și rusa.

© Sputnik / Miroslav RotariDeliu Tudor Тудор Делиу
Tudor Deliu – biografia candidatului PLDM la președinție - Sputnik Moldova
Deliu Tudor Тудор Делиу

Studii și diplome

Tudor Deliu este magistru în drept constituţional şi administrativ, titlu pe care l-a obținut în 2006, la Academia de Administrare Publică din Chişinău.

Mai deține o diplomă în Ştiinţa administraţiei publice, studiind acest domeniu în perioada 1993 – 1994 tot la Academia de Administrare Publică.

A absolvit o facultate de Filologie, pe care a urmat-o în perioada 1976 – 1981 la Universitatea de Stat din Moldova.

După absolvirea facultății, în perioada 1981-1990, a fost profesor la școlile din satele Răzeni şi Dănceni, raionul Ialoveni.

Cariera politică

În perioada 1990-1994 Deliu a fost primar al satului Răzeni din raionul Ialoveni.

Din 1998 până în 2010, când a devenit deputat, a ocupat funcțiile de lector, lector superior și conferențiar universitar interimar în cadrul Academiei de Administrare Publică.

A fost primul președinte al Mișcării social-politice „Pentru Neam și Țară” - din 5 mai 2007 până în vara anului 2008, când mișcarea a anunțat că aderă la PLDM.

© Sputnik / Мирослав РотарьТудор Делиу
Tudor Deliu – biografia candidatului PLDM la președinție - Sputnik Moldova
Тудор Делиу

A devenit deputat în Parlament în anul 2010, pe listele PLDM, și a deținut  mandate de parlamentar până în 2019, pe parcursul a 10 ani.

Tudor Deliu a fost președinte al PLDM în perioada 9 septembrie 2018 – 16 august 2020. 

În septembrie 2018, Tudor Deliu, care era lider al grupului parlamentar al liberal-democraților, a fost ales președintele al PLDM, în cadrul celui de-al șaptelea congres al partidului. La congresul formațiunii din august 2020, în funcția de președinte al PLDM a fost reales ex-premierul Vlad Filat, fondatorul și primul lider al partidului, care s-a aflat în detenție în 2015-2019.

La congresul din 16 august 2020 al PLDM, Tudor Deliu a enumerat printre succesele mandatului său de președinte al formațiunii creșterea numărului de organizații teritoriale - de la 9 la 26, precum și rezultatul „bun” al PLDM în alegerile locale din toamna anului 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0