Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tânăr moldovean în Canada: Cum e să te integrezi în altă țară

© Sputnik / Rodion ProcaSorin Druță
Sorin Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Un tânăr moldovean stabilit de mai mulți ani în Canada a povestit în cadrul emisiunii "Probă la micro…SCOP" de la Sputnik Moldova cât de dificil este să te integrezi într-un mediu necunoscut și ce obstacole trebuie să înfrunți când alegi să te muți în altă țară.
Istoria tânărului moldovean, stabilit în Canada - interviu

De mai bine de zece ani, Sorin Druță locuiește alături de familia lui într-unul dintre cele mai mari orașe din Canada – Montreal. Când s-a mutat în această țară avea doar 12 ani și era plin de entuziasm - avea o mare dorință să cunoască o nouă lume plină provocări.

Sorin recunoaște însă că în primii ani i-a fost destul de complicat să se încadreze într-un mediu nou, cu totul diferit de cel de acasă. Între timp, a conștientizat că străinătatea nu înseamnă neapărat o viață de vis.

"A fost foarte greu primii patru ani. Nu simțeam pe deplin că fac parte din acea societate. Imaginea Occidentului nu este acea pe care ne-o facem și nu este atât de perfectă. Nu toată lumea trăiește ca în vis, sunt și oameni buni, și răi. Un lucru este cert – este nevoie de mult efort pentru a putea să-ți schimbi mentalitatea și să te încadrezi într-o altă societate", a relatat Sorin.

Tânărul a povestit și despre primele zile de școală într-o clasă cu copiii de diferite naționalități. Experiența primului an de studii i-a oferit multe lecții, dar și prieteni buni. 

"Pentru că eram de diferite naționalități, nu prea ne înțelegeam între noi din cauza dificultăților de comunicare. La școală trebuia să vorbim doar în franceză. Desenam, comunicam prin semne, încercam toate metodele posibile. Peste o lună am început să înțeleg franceza, dar nu o puteam vorbi. Și astăzi țin legătura cu unii colegi de atunci. Eram de mai multe naționalități, dar asta nu ne-a împiedicat să devenim prieteni", a povestit el.

Chiar dacă locuiește într-unul dintre cele mai dezvoltate orașe din lume, Sorin spune că adesea se gândește la țara natală, la oamenii dragi care au rămas în Moldova și la prietenii din copilărie. "Dorul de casă îl simți doar atunci când ești departe de ea", a mai adăugat tânărul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0