Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kremlinul, despre absurditatea situației cu Navalnîi

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimedia Алексей Навальный
 Алексей Навальный - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus se întreabă dacă nu cumva cineva ar fi interesat ca situația cu presupusa otrăvire a lui Navalnîi să nu fie investigată.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. În situația cu ”otrăvirea” lui Navalnîi este prea multă absurditate, iar Kremlinul nu are de gând să creadă nimănui pe cuvânt, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

”Ni se spune că urme de ”Noviciok” au fost găsite pe sticla de apă, specialiștii spun însă că dacă urmele de ” Noviciok” au fost pe sticlă, atunci cel puțin cei care au atins-o și au fost aproape puteau fi afectați. Cum putea fi așa? Acest lucru nu se leagă absolut cu concluziile experților. Dacă a fost sticla, de ce a fost dusă undeva. Adică, poate cineva nu este interesat să aibă loc investigația”, a explicat el.

Peskov a menționat că administrația prezidențială nu se ocupă de acțiuni de investigație, însă dacă undeva pe teritoriul Rusiei ar fi găsite urme de arme chimice, Vladimir Putin ar fi informat imediat despre asta.

Алексей Анатольевич Навальный - Sputnik Moldova
Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi

Totodată, purtătorul de cuvânt a amintit că Rusia așteaptă informații detaliate de la specialiștii europeni, iar fără de acestea încercările de a clarifica ce s-a întâmplat sunt anevoioase.

Anterior, pe contul de Instagram a lui Navalnîi a apărut o declarație în care se spune că pe sticla de apă din camera de hotel în care a locuit activistul rus au fost găsite urme de ”Noviciok”. Potrivit presei, ”proba” se află acum în Germania.

În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Алексей Навальный, архивное фото - Sputnik Moldova
Rusia
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”
Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Specialiștii armatei germane au declarat că bloggerul rus, Aleksei Navalnîi, ar fi fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din grupul „Noviciok”. Moscova a solicitat informații detaliate despre rezultatul analizelor, însă nu a primit un răspuns.

De menționat că serviciile secrete germane au acces la „Noviciok” încă din 1990. De asemenea, acesta a fost studiat de aproximativ 20 de state occidentale, inclusiv Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia. Rusia, în conformitate cu decretul președintelui din 1992, a oprit cercetările în domeniul armelor chimice, iar în 2017 a distruse toate stocurile de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0