Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care este mărimea minimului de existență în Moldova

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Conform statisticilor, cel mai scump coș de consum îi revine populației aflate la vârsta aptă de muncă, iar cel minim - copiilor cu vârsta mai mică de un an.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Mărimea minimului de existenţă în Moldova în primul semestru al anului 2020 s-a ridicat la 2082,7 lei în medie pentru o persoană pe lună. În același timp, potrivit Biroului Naţional de Statistică, creșterea acestui indicator a fost de 2,7%.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert

Mărimea minimului de existenţă în Chișinău și Bălți - cele mai mari centre administrative ale țării - depășește media indicatorului pentru orașe din țară cu aproximativ 9,4%, iar nivelul pentru mediul rural - cu mai mult de 10%.

Pe categorii, cel mai scump coș de consum îi revine populației de vârstă aptă de muncă - 2235,4 lei și, în special, bărbaților - 2412,7 lei, iar cel minim - copiilor sub un an (776,2 lei). 

Minimul de existență pentru un copil a fost în medie de 1.994,5 lei pe lună, iar pentru persoanele în vârstă - 1.765,9 lei. Pensia medie în Moldova la 1 iulie 2020 era de 2013,7 lei.

Apropo, Moldova a intrat în topul țărilor europene ai căror locuitori cheltuiesc pe produsele alimentare mai mulți bani decât în alte țări. Moldovenii își cheltuiesc 40,6% din buget pentru produsele alimentare – acest fapt îl arată statisticile pentru 2019.

Recent, expertul economic Tatiana Șelari a explicat, în studioul Sputnik Moldova, de ce estimarea salariului mediu în Moldova este la fel ca și calcularea temperaturii medii pe spital.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0