Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va candida sau nu? Nereguli în actele aduse de Candu la CEC

© Sputnik / Miroslav RotariAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
Listele de subscripție cu semnături colectate în susținerea lui Andrian Candu ar fi fost completate eronat. Constatarea a fost făcută de membrul CEC Maxim Lebedinschi. Comisia Electorală Centrală urmează să decidă dacă îl înregistrează sau nu pe liderul PRO Moldova.

CHIȘINĂU, 17 sept. - Sputnik. Membrul CEC Maxim Lebedinschi a anunțat la ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale că mai multe date din listele de subscripție prezentate de candidatul PRO Moldova Andrian Candu au fost completate eronat, iar acum numărul de semnături este insuficient pentru înregistrarea acestuia.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Societate
CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare pentru candidații la funcția de primar

Potrivit reprezentantului CEC, au fost identificate mai multe erori tehnice - date din buletine de identitate expirate, semnături ce s-ar fi repetat sau persoane ce aveau domiciliul în altă parte decât era indicat. Andrian Candu a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Totuși, nu s-a atins plafonul minim de 600 de susținători în anumite raioane. 

Subiectul a stârnit discuții aprinse la CEC. Acestea au durat timp de mai bine de trei ore. Andrian Candu a dat vina pe sistemul informațional al CEC-ului. Candu a declarat că un semnatar care a fost identificat drept persoană decedată în sistem, este, de fapt, vie.

După lungi dezbateri, membrii CEC au amânat pronunțarea deciziei cu privire la Andrian Candu până vineri, 18 septembrie. Mâine se va hotărî dacă liderul PRO Moldova poate sau nu candida la prezidențiale. Până atunci, formațiunea poate pregăti probele pentru apărare. 

Cursa pentru fotoliul de șef de stat

Anterior, CEC a înregistrat trei concurenți electorali. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru” și Tudor Deliu - candidatul PLDM.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
Prezidențiale: Câți cetățeni s-au înregistrat pentru a vota

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a coleca semnături pentru actualul președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0